Сајберкриминал

Овај вирус краде паре са банкомата – и 99 одсто је успјешан

  • Извор: Б92
  • 10.06.2024. 12:38

На сцени сајберкриминала појавила се нова врста злонамјерног софтвера који циља европске банкомате - ЕУ АТМ Малвер, а његова ефективност је наиме 99 одсто.

Продавац тврди да је ефективност 99% на европским банкоматима и до 60% на банкоматима у другим земљама.

Како преносе медији, продавац тврди да малвер може да генерише до 30.000 долара по банкомату. Малвер се нуди уз мјесечну претплату и почетну накнаду, плус дио профита од успјешног џекпотовања. Такозвани џекпот се дешава када је злонамјерни софтвер инсталиран на рачунар банкомата, често преко УСБ стика.

Малвер може да се инфилтрира у машине које производи неколико водећих произвођача, попут Diebold Nixdorf, Hyosung, Oki, Банка Америке, НЦР, ГРГ и Hitachi. Уколико је ово тачно, утицај на банкарски сектор могао би да буде катастрофалан.

Шта кажу стручњаци?

Стручњаци претпостављају да је овај софтвер заснован на XFS-u, стандарду који пружа заједнички АПИ за управљање различитим интерним АТМ модулима.

"Током година анализе безбједности банкомата, развили смо низ алата за тестирање рањивости банкомата на извлачење готовине. Први од њих је написан прије више од 10 година. Овај алат, уз мање модификације, и даље ради на најновијим верзијама оперативних система, независно од платформе. Омогућава нам да покажемо рањивости и недостатке на банкоматима који доводе до њиховог пражњења. У ствари, издавање готовине може бити потпуно аутоматизовано док се сав новац не извуче, осим физичке акције уклањања хрпе новчаница са банкомата", саопштили су из компаније Касперски.

Наиме, софтвер је посебно подешен за европске уређаје. Међутим, ипак истичу да то не значи да су банкомати ван ЕУ безбједни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: