Kad idući put zatražite neko piće s ledom u kafiću, razmislite dobro da li je to baš pametna ideja.
Led u kafićima i restoranima brze hrane u novom se istraživanju pokazao kao pravo leglo bakterija, jer ih u prosjeku ima više nego voda u WC šolji, što je posljedica rijeđeg čišćenja ledomata.
Iako nijedan od uzoraka nije predstavljao prijetnju za zdravlje, britanske državne laboratorije koji su sprovele ispitivanje uzoraka ipak se slažu da se radi o priličnom riziku za zdravlje.
Jedno istraživanje je takođe pokazalo da se u piću koje svi naručujemo krije najviše bakterija, a to je čaša vode ili gazirani sok sa kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 odsto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.
Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete da primijetite da je kriška limuna koju dobijate u čaši već unapred isječena, a da se te voćkice drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi što je idelano okruženje za bakterije.
Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu da prežive i razmnožavaju se u alkoholnim pićima.