Казањ

Пленарна сједница круна Самита БРИКС-а: Ово су главне поруке

  • Извор: АТВ
  • 24.10.2024. 21:06

Мирно рјешавање сукоба, ситуација на Блиском Истоку, јачање финансија земаља окупљених око организације и стварање праведнијег система. О томе су данас у Казањ-Експоу, између осталог, причали лидери земаља који чине половину свјетске популације. Све их је окупио предсједник Русије. Са средишње позиције за столом Самита, Владимир Путин шаље јасну поруку - План Запада о поразу Русије је илузија.

"Крше се принципи једнаке и недјељиве безбједности. Подстичу се међудржавни и међусобни сукоби. Један од примјера за то је Украјина, коју су искористили и користе за стварање критичних пријетњи по безбједност Русије, игноришући наше виталне интересе, праведну забринутост и кршење права људи који говоре руски језик“, изјавио је Владимир Путин, предсједник Русије.

Смиривање ситуације у Украјини тема је којој је вријеме посветио и кинески предсједник. Си Ђинпинг подсјећа да су Кина и Бразил предложили шест тачака за рјешавање украјинске кризе. Од земаља БРИКС-а тражи и да преузму водећу улогу у управљању свјетском економијом.

 „Земље БРИKС-а требало би да буду стабилизујућа снага за одржавање мира, управљање глобалном безбједношћу и рјешавање питања од виталног значаја“, рекао је Си Ђинпинг, предсједник Кине.

Међу више од 30 државника у Казању је говорио и Реџеп Тајип Ердоган. Турска, поручује, вјерује у циљеве БРИКС-а за стварање правичног свјетског поретка и трговинских односа

„У данашњим условима повећава се друштвена и економска рањивост, а однос снага се мијења. Политички и финансијски механизми, који су производ периода послије Другог свјетског рата, не могу да пруже оно што се од њих очекује. Турска је увјерена да је праведнији свијет могућ. Док се крвопролиће на Блиском истоку не заустави, не може бити говора о правди и развоју у будућности“, Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Турске.

Турска, иначе чланица НАТО-а,  формално је затражила чланство у БРИКС-у у септембру ове године, очекујући да би то унаприједило економску сарадњу са Русијом и Кином и допринијело јачању мултиполарности свјетског поретка. Лидери БРИКС-а ипак поручују да нова чланства за сада нису у плану, али да ће неке земље добити статус кандидата. Пленарна сједница била је круна овогодишњег Самита БРИКС-а и руског предсједавања организацијом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:15 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм