Невјероватне слике

Поплава у Сахари – зелено језеро усред пустиње

  • Извор: РТС
  • 27.10.2024. 16:53

Пустиња Сахара једно је од најсушнијих подручја на планети, али су недавни сателитски снимци у свијет послали другачију слику. На невјероватним сликама Насе види се језеро које се формирало усред пустиње.

Сахарска пустиња је ове године погођена великим кишама које су и климатологе "изненадиле и шокирале". Све то је снимио Насин сателит за посматрање Земље "Ландсат 9", који је увијек дежуран и редовно шаље слике наше планете.

Наиме, створила се акумулација воде у виду језера које је имало зелену боју због алги. Претпоставке стручњака су да ће језеро "нестати" за неколико недјеља. Вода је неупотребљива, јер алге испуштају токсине који су штетни за људе.

Иначе, језера врло ријетко настају у пустињама.


Језеро се налази дуж планинског ланца Угарта и отиче у долину Саура, односно ријеку Вади која тече са југоистока државе.

Пошто глобалне температуре на нашој планети све више расту, истраживачи из Насе поручују да ће Сахара све чешће бити поплављена.

- Што ће се тачно догађати у Сахари још није јасно, али се надамо да ћемо током времена успијети да кроз истраживања боље разумијемо оно што се догађа у овој пустињи - рекао је Мосе Армон, предавач на Хебрејском универзитету.

Геолошки и археолошки докази показују да су вегетација, мочваре, па чак и језера прекривали велика подручја ове пустиње током прошлих времена.

Пустиња Сахара је највећи извор прашине у ваздуху на Земљи, а честице могу да путују на хиљаде километара. Од касног прољећа до ране јесени, уобичајено је да суви, прашњави сахарски ваздух носи честице на запад преко Атлантског океана високо у атмосферу.

 Ове честице прашине могу утицати на падавине и формирање тропских циклона у сјеверном Атлантику.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:45 Манастири

    Манастири

  • 19:20 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:25 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:25 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 20:55 Серија: Слатке муке (12+)

    ''' Серија: Слатке муке (12+)

  • 21:25 Одметница (12+)

    Одметница (12+)