Невријеме

Поплаве и клизишта проузроковале велику штету у Словенији

  • Извор: СРНА
  • 04.06.2024. 10:17

У насељу Борачева у словеначкој општини Раденци поплављено је 100 кућа и оштећени су путеви, а штета које је проузроковало невријеме, према првим процјенама, износи неколико стотина хиљада евра, изјавио је начелник општине Роман Лељак.

У кућама је било пола метра воде, у некима и до четири метра – рекао је Лељак за СТА.

Он је навео да су оштећени и путеви.

Лељак, који је поплаву описао као катастрофу, најавио је да ће на данашњој ванредној сједници Опшинског вијећа предложити да ове седмице буде исплаћено 1.000 евра по кући свим становницима који су поплављени у Борачевој.

Невријеме, праћено обилним пљусковима јуче послије подне захватило је дијелове Словеније, а посебно лоше било је на сјевероистоку земље, гдје су пријављене поплаве и покренуто 16 клизишта.

У општини Горња Радгона покренута су многа клизишта, поплављено је и оштећено неколико путева.

Словеначка Управа за заштиту и спасавање саопштила је да су током ноћи ватрогасци и радници путних и комуналних служби отклонили посљедице локалних обилних пљускова, вјетра и града на подручјима центара Цеље, Марибор, Мурска Собота и Птуј.

Забиљежен је 131 инцидент у којем је интервенисало 47 ватрогасних јединица.

У насељу Мељски Хриб у општини Марибор у вечерњим часовима запалило се поткровље стамбене зграде од удара грома. Мариборски ватрогасци су угасили пожар.

Пратите нас и путем Вибера