Необични призори

Поплаве у Сахари први пут у 50 година

  • 14.10.2024. 20:50

Појавили су се драматични снимци првих поплава у Сахари у пола вијека, јавља британски Гардијан.

Два дана оборина у септембру премашила су годишњи просјек у неколико подручја југоисточног Марока и изазвала потоп, рекли су званичници метеоролошке агенције те земље почетком октобра. У Тагоунитеу, селу око 450 километара јужно од главног града Рабата, забиљежено је више од 100 милиметара кише у 24 сата.

НАСА-ине сателитске снимке показале су како се пуни језеро Ириквуи, језерско дно између Загоре и Тате које је било суво 50 година. 

- Прошло је 30 до 50 година откако смо имали оволико кише у тако кратком времену - рекао је Хоусине Јоуабеб, дужносник мароканске метеоролошке агенције за "Associated Press".


Такве кише, које метеоролози називају екстратропске олује, могле би промијенити временске прилике у регији у наредним мјесецима и годинама. Како ваздух садржи више влаге, то потиче испаравање и изазива више олуја, рекао је Yоуабеб.

Поплаве у Мароку прошлог мјесеца убиле су 18 људи, а посљедице су се прошириле и на регије које је прошле године погодио потрес. Било је и извјештаја о преграђеним акумулацијама у југоисточној регији које су се пуниле рекордном брзином током септембра.

Сахара, која је с 9.4 милиона четворних километара највећа врућа пустиња на свијету, протеже се кроз десетак земаља у сјеверној, средишњој и западној Африци. Упорне суше биле су проблем у многима од тих земаља јер су екстремни временски услови у порасту због глобалног загријавања. То је довело до предвиђања научника да би се сличне олује могле догодити у Сахари у будућности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм