Сукоб

Потенцијални кандидат за потпредсједника САД: Венс назвао Велику Британију исламистичком државом

  • Извор: Аваз
  • 16.07.2024. 13:27

Након именовања Џеј Ди Венса за потенцијалног потпредсједника од стране Доналда Трампа причао је о ширењу нуклеарног оружја. Наиме, он је говорио која је прва "исламистичка" држава која би могла да га има и онда је навео Велику Британију, из разлога што су на власт дошли лабуристи.

Поправљање односа

- Која је прва исламистичка држава која ће добити нуклеарно оружје? Можда је то Иран, можда већ рачунамо Пакистан. И онда смо на неки начин одлучили, можда је то Велика Британија јер су је недавно преузели лабуристи - препричао је Венс наводни разговор с пријатељем.

Високи британски политичари ове су седмице у САД на републиканској конвенцији у Милвокију, а бивша премијерка Лиз Трас и нови парламентарни заступник Најџел Фараџ требали би се појавити јер је Трамп окруњен као потенцијални страначки кандидат, заједно с његовим избором за потпредсједника који вјерује да је Велика Британија исламистичка земља.

То би новом лабуристичком министру вањских послова Дејвиду Лемију, за којег се каже да је посљедњих мјесеци уложио напоре да поправи дипломатске односе између лабуриста и Трамповог покрета, могло отежати рјешавање било које Трампове администрације која се враћа. У знаку политичке емпатије и ствари које долазе, Кир Стармер је чак  телефонирао Трампу, након што га је на њега пуцано на скупу у суботу.

Велике опасности

Ови коментари могли би оптеретити "посебан однос" Велике Британије са Сједињеним Државама, у којем су се обје земље усклађивале у вањској политици већи дио послијератног раздобља.

Међутим, Политицо Еуропе извијестио је да су се Венс и Леми сусрели "више пута у посљедње вријеме", а за британског министра вањских послова речено је да је обожаватељ сенаторовог филма Хилбили Елеџи који је настао на основу књиге.

- Успут, морам натући Велику Британију због још једне ствари. Недавно сам разговарао с пријатељем и разговарали смо о једној од великих опасности у свијету наравно постоји нуклеарна пролиферација и наравно да Бајденову (Биден) администрацију није брига за то - казао је потенцијални потпредсједнички кандидат на конференцији Националних конзервативаца.

Британски новинар који је постао амерички политички коментатор Мехди Хасан назвао је коментаре "безобразном исламофобијом".

На крају своје примједбе, Венс је савјетовао своје "торијевске пријатеље" да се морају "ухватити у коштац" с успоном лабуриста, након драматичног пораза Конзервативне странке на Општим изборима.

Пратите нас и путем Вибера