Одговор Европском парламенту

Предсједник руске Думе: ''Сармат стиже до Стразбура за три минута и 20 секунди''

  • 20.09.2024. 20:02

Вјачеслав Володин, предсједник Доњег дома руског парламента и члан Путиновог Савјета безбједности, упозорио је јуче западне владе да ако дозволе Кијеву да користи оружје дугог домета које испоручује Запад за напад на циљеве унутар Русије, може довести до нуклеарног рата.

Володин је одговарао на гласање у Европском парламенту гдје се позива да земље ЕУ Кијеву дају такво одобрење.

Посланици ЕУ усвојили су резолуцију са 425 гласова за, 131 против и 63 уздржана на пленарној сједници у четвртак у Стразбуру.

Јавили се они које нико ништа не пита: ЕП позвао да се дозволи Кијеву да гађа Русију

Јавили се они које нико ништа не пита: ЕП позвао да се дозволи Кијеву да гађа Русију

У тексту се “позивају земље чланице да одмах укину ограничења на употребу западних система наоружања испоручених Украјини против легитимних војних циљева на руској територији“.

Понављајући раније упозорење предсједника Владимира Путина, Володин је осудио гласање, рекавши да ће Русија дати “оштар одговор” ако резолуција буде спроведена.

Кремљ: Запад је вјероватно већ одобрио Кијеву да нападне Русију ракетама дугог домета

Кремљ: Запад је вјероватно већ одобрио Кијеву да нападне Русију ракетама дугог домета

“Ако се то догоди, Русија ће дати оштар одговор користећи јаче оружје. Нико не треба да гаји илузије о овоме. Државна дума инсистира на томе“, написао је он на Телеграму, преноси Курир.

Руски званичник је упозорио да би руска интерконтинентална балистичка ракета РС-28 Сармат, позната на Западу као „Сатана II“, могла да стигне до Стразбура, једне од локација на којој се налази Европски парламент, за само 3 минута и 20 секунди.

РС-28 Сармат је интерконтинентална балистичка ракета пете генерације која може да носи нуклеарне бојеве главе до 16.000 километара и дизајнирана је да заобиђе све савремене системе противваздушне одбране.

Лавров упозорио запад: Жестоко ћемо реаговати на све непријатељске кораке

Лавров упозорио запад: Жестоко ћемо реаговати на све непријатељске кораке

Володин је у својој поруци упитао да ли су се посланици Европског парламента консултовали са својим грађанима прије доношења оваквих одлука и да ли су спремни да потенцијалне посљедице рата дођу до њихових домова.

“Поступци Европског парламента нас воде у свјетски рат са нуклеарним оружјем“, написао је он.

Сармат може погодити било коју тачку на планети

Сармат је перспективни ракетни комплекс са силосним (стационарним) базирањем. Развили су га почетком 2000-их стручњаци Државног ракетног центра Виктор Петрович Макејев из града Мјаса (Чељабинска област). Масовна производња ракета се одвија у Кранојарском машинском предузећу.

Украјинци у паници: Ова ракета је гора од кинжала!

Украјинци у паници: Ова ракета је гора од кинжала!

Током јуна 2023. године руски предсједник Владимир Путин изјавио је да ће нови ракетни комплекс Сармат бити стављен у борбену службу “у блиској будућности”.

Серијска производња интерконтиненталних балистичких ракета “Сармат“ почела је прошле године у Краснојарском Машиноградском предузећу (Красмаш), који је дио Роскосмоса. Планирано је да се трупама испоручи укупно 46 ракета РС-28 Сармат, које ће бити уграђене у ракетне силосе РС-20В (СС-18 Сатан у НАТО класификацији).

Може ли се ракета Сармат пресрести?

Посљедњих година ракета Сармат је привукла значајну пажњу због својих напредних способности и потенцијалне пријетње колективном Западу. Као једна од најмоћнијих руских интерконтиненталних балистичких ракета, Сармат је изазвао забринутост, али остаје горуће питање: да ли се ова страшна ракета може пресрести?

Пресретање ICBM-а је невјероватно сложен задатак, који захтијева напредне системе противракетне одбране и прецизно мјерење времена. Примарни метод пресретања таквих пројектила је коришћење система против балистичких ракета (енг. АБМ). Ови системи обично користе ракете пресретаче које се лансирају да се сударе и униште долазеће ICBM.

Иако постоји неколико АБМ система, као што су копнена одбрана средњег курса Сједињених Држава (ГМД) и руски А-135, њихова ефикасност против ракете Сармат остаје неизвјесна.

Напредне могућности ракете Сармат, укључујући њену велику брзину и маневарску способност, чине је готово немогућом метом за пресретање, преноси Курир.

Пратите нас и путем Вибера