Шпанија

Представљајући се као Бред Пит ојадили двије жене

  • 23.09.2024. 20:02

У Шпанији је ухапшено пет особа које су изнудиле 325 хиљада евра од двије жене, представљајући се као познати амерички глумац Бред Пит, објавило је данас Министарство унутрашњих послова те земље на званичном сајту.

Током истраге испоставило се да су криминалци контактирали своје жртве преко интернет странице за обожаватеље америчког глумца, задобили њихово повјерење и навели их да повјерују да су започели романтичну везу са Бредом Питом.

Тада су, лажно се представљајући, навели жртве да улажу у "комерцијалне пројекте".

"Успјели смо да пронађемо, блокирамо и вратимо 85 хиљада евра од укупног износа украденог новца од двије жртве", наводи се у саопштењу шпанске Цивилне гарде.

Полиција је извршила пет претреса кућа и заплијенила неколико мобилних телефона, банковних картица, припејд телефонских картица, два лична рачунара и документацију, укључујући роковник, који је садржао фразе које су преваранти користили да обману своје жртве, преноси Тан‌југ.

Операција "Бралина" почела је у августу 2023, када је једна жена пријавила да јој је украдено 175.000 евра. Као резултат истраге, агенти су открили да постоји још једна жртва у провинцији Бискаја која је такође преварена истом методом.

Сајбер криминалци су, да би намамили жртве, претходно проучили њихове друштвене мреже и урадили психолошки профил, чиме су открили да су обје жене рањиве особе, са емоционалним слабостима и у депресивном стању.

Преко платформи за размјену тренутних порука убиједили су жртве да се забављају са самим Бредом Питом, који им је обећао романтичну везу и заједничку будућност.

Када је степен повјерења између превараната и жртава био на највишој тачки, лажни глумац је предложио да са њим улажу у разне комерцијалне пројекте. Обје жртве су извршиле бројне трансфере новца док нису откриле да су преварене и пријавиле случај полицији.

Акција је спроведена је у провинцијама Алмерија, Малага, Бискаја, Барселона, Гранада, Мадрид, Уелва и Севиља.

Цивилна гарда је открила да су сајбер криминалци створили мрежу банковних рачуна регистрованих са фалсификованом документацијом људи афричких националности као што су Нигерија, Гана, Сенегал и Сијера Леоне на које је примљен новац стечен преваром.

Током истраге, истражитељи су открили и да је син жртве из Гранаде направио три лажне пријаве са банковном картицом своје мајке и од ње украо 17.000 евра, због чега је ухапшен.

Полиција искључује да син има било какве везе са разбијеном криминалном организацијом.

Организација је оптужена за кривична д‌јела превара, прање новца, фалсификовање докумената и чланство у криминалној групи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм