Украјина

Прича дезертера изазвала ''хаос'' у Кијеву: Херој или издајник?

  • 13.10.2024. 12:53

Након мјесеци скривања од граната у разореним селима око Бахмута, Сергеју Гнездилову је лакнуло кад је добио допуштење да узме седмично одсуствовање како би отишао на љекарски преглед.

Напустивши своју извидничку јединицу у 56. бригади, отпутовао је 150 километара западно у Павлоград.

Али, умјесто у болницу, кренуо је према жељезничкој станици, а одатле у главни град. За ову другу дионицу свог путовања није добио дозволу. Дакле, када је Гнездилов изашао из воза у Кијеву, постао је дезертер.

Сада му пријети затворска казна.

Украјински дезертери пуцали на украјинске граничаре док су бјежали у Молдавију

Украјински дезертери пуцали на украјинске граничаре док су бјежали у Молдавију

"Али у затвору барем знаш када ћеш моћи изаћи", рекао је недуго прије него што је у сриједу притворен.

Украјинци који су се пријавили за у војску у првим данима сукоба 2022. године данас су исцрпљени. Како се ратовању не назире крај, осим због смрти или инвалидности, бјекство постаје све привлачнија опција, пише Тајмс.

Велика криза у Украјини

Према бројевима које је објавио главни државни тужилац, од јануара до септембра ове године покренуто је 51.000 кривичних поступака због дезертерства и напуштања војне једнице. То је двоструко више него прошле године и значајно повећање у односу на 2022., када је било само 9.000 случајева.

Гнездилов (24) се придружио војсци 2019. године и од тада је непрекидно активан. Каже да је посљедњих мјесеци свједочио дезертирању неколико својих другова у бригади. Углавном су бјежали док су били на медицинском одсуству.

Њемачка диже руке од Кијева: Берлин не вјерује у украјинску контраофанзиву?

Њемачка диже руке од Кијева: Берлин не вјерује у украјинску контраофанзиву?

Међутим, у његовом је случају јединствено то што је одлучио јавно иступити. У објави на Фејсбуку, која је подијељена хиљадама пута и која је изазвала националну расправу, Гнездилов (иначе познати новинар и оснивач књижевног фестивала) пише да напушта јединицу у знак протеста против закона о мобилизацији који не предвиђа трајање службе за оне који се боре.

Стога, када се особа придружи војсци, тамо остаје неограничено дуго, односно док траје ванредно стање. Истовременно постоји пет милиона људи који испуњавају услове за регрутацију, али нису мобилисани. Гнездилов тврди да би војска била далеко снажнија борбена сила када би се војници ротирали како би се мало одморили, истичући да стандарди НАТО-а прописују да се ротације врше сваких шест мјесеци.

"Људи су исцрпљени, губе мотивацију"

"Медији воле представљати слику да су наши војници од челика и да ћемо сљедеће године сви пити кафу на Криму", рекао је Гнездилов за Тајмс. "Али људи су исцрпљени и губе мотивацију када виде милионе који испуњавају услове за војну службу, али умјесто тога настављају живјети своје животе без бриге."

Сијарто: Учлањење Украјине у НАТО изазваће трећи свјетски рат

Сијарто: Учлањење Украјине у НАТО изазваће трећи свјетски рат

Кад је Тајмс разговарао с Гнездиловим у уторак навече, он је био у Карпатским планинама у западној Украјини и рекао да иде на "пријеко потребан одмор". Међутим, у сриједу ујутро службеници Државног истражног уреда упали су на имање на којем је боравио и ставили га под истрагу због дезертерства - кривичног дјела за које је предвиђена казна до 12 година затвора.

Инцидент с Гнездиловим подијелио је мишљења у Украјини. 

Међу онима који су га осудили је Маси Најем, адвокат који се бави људским правима и војник који је изгубио око у борби. Он је рекао да су његови поступци неморални према онима који су умрли и рањени и неправедни према његовим друговима који су остали на фронту.

Подијелио нацију

Неки на фронту су му аплаудирали, а припадник бригаде територијалне одбране који је служио у јужној Украјини рекао је за Тајмс: "Он је добар момак. Он поставља нека важна питања."

Антонина Данилевич, чији се супруг Олександр добровољно пријавио у првим данима након рата и служи у јединици противваздушне одбране у близини Купјанска, такође подржава Гнездилова. Она припада малобројној групи супруга, мајки и кћери које су прошлог октобра покренуле протесте тражећи демобилизацију. Сада сваке три седмице хиљаде жена у 20 градова излазе на улице како би протестовале.

Украјински Генералштаб признао: Ситуација на фронту тешка, руске трупе супериорније

Украјински Генералштаб признао: Ситуација на фронту тешка, руске трупе супериорније

Наглашава да се они ни на који начин не противе борби Украјине за своју независност, али каже да јој смета неправда јер се једни жртвују, а други су остали код куће.

"Ако влада не донесе закон о демобилизацији, рекла сам Олександру да би и он требао напустити јединицу након што напуни три године службе", рекла је 44-годишња Данилевич.

Викторија Швец такође је припадница овог покрета. Њен супруг Сергеј, физичар који се добровољно пријавио за борбу у фебруару 2022. године, учествовао је у жестоким борбама у Авдијевки и околини Харкова.

"Правно гледано, то је кривично дјело, али ја то сматрам очајничким кораком - попут самоспаљивања на јавном тргу. Оно што је учинио, било је важно", рекла је упитана за мишљење о Гнездиловљевом дезертерству, преноси Индекс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм