Састанак лидера

Путин: Москва сматра перспективним укључивање Анкаре у рад БРИКС-а

  • Извор: СРНА
  • 23.10.2024. 18:26

Предсједник Русије Владимир Путин састао се у Казању са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом. Он је рекао да Москва сматра перспективним укључивање Анкаре у рад БРИКС-а.

- Драго ми је да сте прихватили позив да учествујете у актуелном догађају у формату "аутрич" / БРИКС плус. Знам да сте у Турској заинтересовани за успостављање тијесне сарадње са организацијом и ту видимо значајну перспективу, имајући у виду ауторитет и посебну геополитичку улогу ваше земље која повезује исток и запад евроазијског континента - рекао је Путин.

Такође је додао да цијени дијалог са Ердоганом.

Путин изразио саучешће Ердогану због терористичког напада

Путин изразио саучешће Ердогану због терористичког напада

- Руско-турски односи су добросусједски, конструктивни и заснивају се на дугогодишњем искуству партнерске сарадње у различитим областима. Са вама одржавамо редован дијалог о актуелним питањима билатералне и међународне агенде. Веома цијеним те контакте који су увијек корисни - нагласио је руски предсједник.

Он је рекао да је Русија била и остала поуздан добављач гаса у Турску.

- Прошле године је извезено 20,5 милијарди кубних метара гаса гасоводима "Турски ток" и "Плави ток". Настављају се припреме за спровођење наше заједничке иницијативе за стварање међународног гасног чворишта у Турској. Сигуран сам да ће он значајно ојачати енергетску безбједност региона, прије свега путем уравнотеженијих механизама за одређивање цијена - констатовао је предсједник Русије.

Песков објаснио: Зашто је БРИКС бољи од НАТО-а и ЕУ

Песков објаснио: Зашто је БРИКС бољи од НАТО-а и ЕУ

Говорећи о трагичном развоју ситуације на Блиском истоку, Путин је напоменуо да су принципијелни ставови Русије и Турске веома блиски по том питању, те да је рјешавање арапско-израелског сукоба могуће само на основу опште признате формуле двије државе коју је одобрио Савјет безбједности УН.

Путин је такође рекао да се руска страна нада да ће прва турска нуклеарна електрана "Акују" почети да испоручује струју турском енергетском систему 2025. године.

Он је примјетио и да се економска сарадња Русије и Турске развија динамично – трговина је за осам мјесеци порасла за шест одсто.

Путин је такође казао да ће информисати турског колегу о ситуацији око украјинске кризе.

Ердоган је са своје стране рекао да очекује посјету Путина Турској.

Турски предсједник је нагласио и да одговарајући ресори Москве и Анкаре рјешавању проблеме са банковним трансакцијама.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Велике битке Другог свјетског рата

    'Велике битке Другог свјетског рата

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)