Један од најважнијих догађаја године

Путин отворио Самит БРИКС-а: Стигли Си и Моди, Српску представља предсједник Додик

  • 22.10.2024. 15:21

Предсједник Русије Владимир Путин састао се са предсједницом Нове развојне банке Дилмом Русеф на маргинама самита БРИКС-а који је управо почео у Казању и који ће под мотом "Јачање мултилатерализма за праведан глобални развој и безбједност" трајати до 24. октобра.

Десетине страних лидера окупиле су се у петом по величини руском граду на три дана интензивних дипломатских и билатералних разговора на високом нивоу. Међународни форум је сазван да понуди нову визију мултилатерализма.

У питању је први самит након проширења БРИКС-а па ће, осим земаља оснивача Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке републике, учествовати и Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Етиопија, који су од 1. јануара ове године постали чланице. 

Такође, како је најавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, биће појашњен статус Саудијске Арабије. 

До сада највећем Самиту шефова држава БРИКС-а присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Садашње земље чланице БРИКС-а заједно представљају око 46 одсто свјетске популације и чине више од 36 одсто глобалног БДП-а.

Скоро тридесетак држава изразило је интересовање за придруживање БРИКС-у или продубљивање сарадње са групом, а многе од њих су послале делегације највишег нивоа у Казањ. Постојеће чланице су се сагласиле да разговарају о давању статуса партнера неким од ових земаља и такве понуде би могле да искрсну током самита.

Очекује се да ће руски предсједник Владимир Путин разговарати са индијским премијером Нарендром Модијем, кинеским предсједником Си Ђинпингом, предсједником Јужне Африке Сирилом Рамафозом и египатским предсједником Абделом Фатахом Ел-Сисијем у уторак прије званичног почетка самита вечером.

У Казањ су већ допутовали премијер Етиопије Абиј Ахмед, премијер Индије Нарендра Моди, јужноафрички предсједник Сирил Рамафоса и кинески предсједник Си Ђинпинг, а дочекао их је лидер Татарстана Рустам Миниханов.

Москва је најавила да ће лидери земаља чланица имати прилично густ распоред на шеснаестом самиту и да ће разговарати о актуелним питањима глобалне и регионалне агенде, резултатима заједничког рада у оквиру стратешког партнерства БРИКС-а у политичкој, економској, културној и хуманитарној сфери.

Посебна пажња биће посвећена теми реформе међународног финансијског система и повећању улоге држава БРИКС-а, развоју међубанкарске сарадње и проширењу међусобних обрачуна у националним валутама. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.