Руски предсједник

Путин: Производићемо десет пута више дронова

  • Извор: РТ Балкан
  • 23.09.2024. 20:57

"Русија је увијек била поносна на своју одбрамбену индустрију, на конструкторе, инжењере, раднике и руководиоце који су производили јединствено наоружање и опрему и на тај начин помогли војницима да побједе непријатеља и дали значајан допринос у обезбјеђивању безбједности Русије", поручио је руски лидер Владимир Путин честитајући Дан оружара радницима војно-индустријског комплекса.

Путин је, говорећи о развоју беспилотних авионских система посебне намјене, рекао да  су дронови различитих класа постали саставни елемент савремених борбених дејстава, те да је ефикасност употребе беспилотних система потврђена и на бојном пољу током Специјалне војне операције.

Путин је навео да је 2023. године оружаним снагама испоручено око 140 хиљада беспилотних возила различитих типова, а да је планирано да се производња дронова значајно повећа, тачније, готово 10 пута.

"Поред тога, шири се спектар беспилотних система и стварају се чамци без посаде - роботске платформе за вишенамјенске апликације. Истовремено, већина њих ће бити трупама се налазе на линији борбеног контакта", навео је.

За задовољавање потреба Оружаних снага потребно је, каже, досљедно повећавати производњу беспилотних возила, побољшавати њихове тактичко-техничке карактеристике (укључујући активно увођење елемената вјештачке интелигенције), и стално их модернизовати узимајући у обзир борбено искуство.

"Кључни задатак је да се произведе широка лепеза беспилотних летелица, да се што прије успостави серијска и, наглашавам, серијска производња такве перспективне опреме. И наравно, морамо да створимо планове за будућност. Односно, већ сада можемо да предвидимо које ће задатке дронови рјешавати сутра", навео је Путин, подсјећајући да је ове године на снази национални пројекат "Беспилотни ваздухопловни системи", који ће трајати до 2030. године.

То је кључ технолошког суверенитета у области која је Русији најважнија, закључио је Путин, наводећи да је до 2030. године планирано је отварање 48 специјалних истраживачко-производних центара за дронове у различитим регионима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм