Казањ

Рекапитулација првог дана Самита БРИКС-а

  • Извор: АТВ
  • 23.10.2024. 08:11

У руском Казњу јуче је отворен Самит земаља чланица БРИКС-а.

Тим поводом у Татарстан, односно у Казањ, стигли су представници бројних држава свијета. Домаћим БРИКС-а предсједник Руске Федерације дочекао је и угостио 36 шефова држава.

На Самиту земаља БРИКС-а учествује предсједник Републике Српске Милорад Додик, а ту су и предсједник НР Кине Си Ђинпинг, предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, премијер Индије Надера Моди, предсједник Јужне Африке Цирил Рамфоза, предсједник Азербејџана Илхам Алијев, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Казахстана Касим Жомарт Токајев, премијер Јермиеније Никола Пашињан, предсједник Египта Абдел Фатах Ел-Сиси, предсједник Ирана Масуд Пезешкиан, предсједник Боливије Луис Арсе, предсједник Конга Деси Сасу Нгесо, предсједник Палестине Махмуд Абас, премијер Етиопије Аби Ахмед, предсједник Уједињених Емирата Мухамед бин Заид ал-Нахиан, премијер Малезије Анвар Ибрахим.

На Самиту учествују и предсједник Киргистана Садир Жапаров, предсједник Лаоса Тонглоун Сисоулит и предсједник Монголије Ухнагин Хүрслсух.

Званични Кремљ објавио је кратки видео у којем рекапитулирају први дан Самита. На снимку је приказано како су лидери земаља учесница дочекани и послужени приликом доласка у Казањ.

Предсједник Русије Владимир Путин, јуче је разговарао са, између осталих, кинеским колегом Си Ђинпингом.

Данас је други дан самита а планиран је низ билатералних састанака. Између осталог, планиран је и састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са предсједником Русије Владимиром Путином.

У Казањ је допутовао генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес, саопштио је парламент Татарстана.

У саопштењу се наводи да се Гутерес састао са предсједавајућим Државног савјета Татарстана Фаридом Мухаметшином на Међународном аеродрому у Казању.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.