О спорним дијеловима границе

Ријешен један од кључних проблема БРИКС-а: Кина и Индија постигле договор!

  • 23.10.2024. 15:29

Портпарол Министарства спољних послова Кине, Лин Ђијан, потврдио је јуче да је Кина постигла рјешење са Индијом у вези са неријешеним пограничним питањима, одмах након што је Њу Делхи саопштио да је постигао договор с Пекингом, преносе кинески и индијски медији.

"У посљедње вријеме, Кина и Индија су одржавале блиску комуникацију посредством дипломатских и војних канала о релевантним питањима границе. Тренутно су стране постигле рјешење", рекао је Лин на редовној конференцији за новинаре у Пекингу.

Лин је истакао да је Кина дала позитивну оцјену о рјешењу и да ће радити с Индијом на његовој примјени у сљедећој фази.

Погранични проблем, који Кина и Индија имају деценијама, представљао је својеврсну Ахилову пету БРИКС-а и свакако наду САД да би двије најмногољудније чланице ове организације могле да остану у стању трајног сукоба.

БРИКС: Шта пише у Казањској декларацији

БРИКС: Шта пише у Казањској декларацији

Након сукоба око Аксај Чина и краткотрајног рата у јесен 1962, сјевер Индије и крајњи запад Кине непрекидно је био поприште спорадичних сукоба, у којима је било погинулих и рањених војника.

То полуратно стање дуж неријешених граничних линија ипак није ескалирало у прави рат.

Сваран Синг, професор међународних односа на Универзитету "Џавахарлал Нехру", у ауторском тексту објављеном јуче у листу "Чајна дејли", истакао је да Индија и Кина имају одговорност да усмјере обнову БРИКС-а док организација започиње сарадњу са новим члановима и укључује, како је навео, неколико других партнера са листе од више од 30 кандидата за придруживање овој групи.

Предсједник Додик: Успјешан разговор са Алијевим о економској сарадњи; Договорена и посјета Азербејџану

Предсједник Додик: Успјешан разговор са Алијевим о економској сарадњи; Договорена и посјета Азербејџану

"У текућем настојању БРИКС-а за реформу глобалне управе, важно је разумијети како и зашто је одговорност првенствено на Пекингу и Њу Делхију. Наиме, до краја прошле године, БДП Кине порастао је на око 18 билиона долара, што је више од збирног БДП-а преосталих девет чланица БРИКС-а. Сви остали чланови БРИКС-а имају Кину као свог највећег трговинског партнера, а осим Индије и Бразила, сви су дио иницијативе 'Појас и пут' коју је предложила Кина. За Бразил, Кина је одредиште за скоро трећину његовог глобалног извоза, док у Индији увози из Кине премашују увозе из следеће четири највеће трговинске земље заједно. Индија, са готово годишњим растом од седам процената и највећом младом популацијом на свијету, чини се да ће до 2030. постати трећа највећа економија у свијету, одмах након САД-а и Кине", навео је професор Синг.

Посљедњи сукоб између Кине и Индије у пограничном подручју догодио се јуна 2020. године, када су се војници двије земље сукобили у долини Галван у области Ладакх.

Овај сукоб је изазвао напетости између двије нуклеарне силе, али су обје земље, нарочито након избора у Индији и реизбора индијског премијера Нарендре Модија, у међувремену прибегле дипломатским разговорима и рјешењу можда кључног проблема БРИКС-а, пише РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.