Украјински град

Руси сравњују Угледар са земљом, почео је јуриш

  • Извор: Агенције
  • 25.09.2024. 21:27

Украјински град Угледар, кључ обране у југоисточном дијелу Доњецке области, под пријетњом је да буде опкољен, а руске снаге га сравњују са земљом, јављају украјински медији.

Смјештен 50 километара јужно од Покровска, важног стратешког чворишта, Угледар се у украјинској војсци често назива утврђењем.

Град је сада у епицентру руског вишемјесечног притиска.

Губитак Угледара представља пријетњу јужном крилу Покровска, још једног града који Украјина покушава да задржи успркос неумољивим руским нападима. Чини се да су посљедњих дана руске снаге драматично појачале нападе на Вухледар, а информације руских проратних војних блогера, али и независних аналитичара, сугеришу да су украјинске снаге у опасности од руског опкољавања.

"Почео јуриш на град"

- Руске јединице ушле су у Угледар, јуриш на град је почео - објавио је проруски војни блогер Јури Подољак у објави на Телеграму 23. септембра.

У јучерашњој објави странице ДипСтејт, која се бави праћењем отворених извора информација о рату, рекла је да су га руске снаге "једноставно сравниле са земљом" артиљеријом и навођеним бомбама. Видео који прати објаву приказује више експлозија у неидентификованом дијелу града.

Најновија карта из ДипСтејта показује како руске снаге нападају град директно, са обје стране. Главна команда војске Украјине у свом јучерашњем јутарњем обраћању објавила је да је "било осам покушаја заузимања положаја" у том подручју, али нису дали никакве додатне појединости.

"Ово су посљедњи тренуци Угледара"

Кијев Индепендент се обратио украјинској војсци за информације о ситуацији у Угледару, али она је одбила одговорити.

- Био бих изненађен да битка потраје још дуго - рекао је Емил Кастехелми, аналитичар у финској Блек Бирд Групи.

- Мислим да управо гледамо посљедње тренутке Угледара - додао је.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм