Порука Лаврова Свесрпском сабору

''Русија никада неће затворити очи пред било којом неправдом према братском српском народу''

  • 08.06.2024. 08:19

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је писмо учесницима Свесрпског сабора у Београду у којем је истакао да су Срби и Руси пружали раме уз раме отпор непријатељима и освајачима и заједно градили миран живот.

- Драги српски пријатељи! Наше народе спајају вишевјековне везе, заједничке традиционалне вриједности, пријатељство проверено временом и тешким искушењима. Руси и Срби су раме уз раме пружали отпор непријатељима и освајачима, заједно градили миран живот - навео је Лавров у писму у које је Танјуг имао увид.

Први Свесрпски сабор: ''Један народ, један Сабор - Србија и Српска''

Први Свесрпски сабор: ''Један народ, један Сабор - Србија и Српска''

Он је додао да се "данас суочавамо са новим изазовима, удружено се супротстављајући снагама које покушавају да цијелом свијету наметну своја правила, изврну историју, усаде у свијест наше дјеце туђе и антихумане постулате".

- Јуначки српски народ је јасно показао да се неће помирити са неоколонијалним поробљавањем. Зато Запад и покушава да казни Србе, лиши их слободе, одузме њихова исконска огњишта, натјера да одустану од права на сопствено мишљење и независну политику, растави и растури - истакао је Лавров.

Он је додао да је "јединство сада важније него икада" и да је оно уписано у генетски код Срба, јасно одражено у српској симболици - у чувеној крилатици "Само слога Србина спасава".

- Само у слози је могуће сачувати свој идентитет, умножити историјску и културну баштину коју су нам оставили преци, одбранити право да сами одређујемо националне приоритете и тежимо њиховом спровођењу, градити хармоничне и пријатељске односе са сусједима - рекао је министар спољних послова Русије.

Лавров је навео да "Русија никада неће затворити очи пред било којом неправдом према братском српском народу, покушајима демонизације Срба, гажењем њихових законитих права".

- Заједно са другим слободарским нацијама наставићемо да градимо нови свјетски поредак - на основу равноправности, дијалога, узајамног поштовања и међусобног уважавања интереса - навео је Лавров у писму упућеном учесницима данашњег Свесрпског сабора у Београду.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Европске микродржаве: Малта, документарни програм (Р)

    ''Европске микродржаве: Малта, документарни програм

  • 11:20 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:50 Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос

    '''Братунац: Обиљежавање страдања Срба Средњег Подриња и регије Бирач, пренос