Једна ствар је веома важна

Русија објавила критеријуме за државе које желе да постану партнери БРИКС

  • 25.10.2024. 19:36

Међу главним критеријумима за државе-партнере БРИКС су неучествовање у једностраним санкцијама против чланица асоцијације, одржавање добронамјерних односа са другим државама и чланство у УН, саопштио је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Међу критеријумима су и да држава треба да поштује принципе дјеловања БРИКС-а, а посебно када је ријеч о доношењу одлука по принципу консензуса.

- Постоји критеријум о којем смо много пута говорили прије самита у Казању, а то је да земље не смију да примјењују једностране нелегитимне санкције према било којој од чланица БРИКС. Што се тиче европских земаља, ако говоримо о државама које су чланице ЕУ и НАТО, онда оне не пролазе критеријум непримјењивања једностраних санкција. Сада смо у фази када се све пријаве везано за БРИКС пажљиво проучавају, анализирају, након чега ће са тим земљама бити остварени контакти. Након што су лидери земаља БРИКС-а у Казању дошли до заједничког именитеља шта су партнери и које критеријуме примијенити, сада је задатак спољнополитичких институција да воде разговоре са потенцијалним партнерима - рекао је Рјабков.

Рјабков је додао и да се о тако важним питањима не може апстрактно говорити без јасне слике о томе како сами потенцијални партнери перципирају тренутну ситуацију.

Руски дипломата је додао и да ће се након тих преговора направити списак нових категорија партнера који ће имати прилику да се приближе БРИКС-у и учествују у раду читавог низа механизама те асоцијације, преноси Спутњик.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:25 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:10 Серија: Авионџије

    'Серија: Авионџије

  • 22:40 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм