Учешће на самиту

Руски НТВ: Предсједник Републике Српске објаснио разлику између ЕУ и БРИКС-а

  • 21.10.2024. 19:19

Учешће на самиту БРИКС-а у Казању потврдили су не само лидери земаља учесница , већ и представници држава који не крију интересовање за организацију, а међу њима је и Република Српска. Политичари и обични грађани на Балкану незадовољни су сталним ултиматумима европских званичника, пише портал ntv.ru.

Учешће на самиту БРИКС-а у Казању потврдили су не само лидери земаља учесница , већ и представници држава који не крију интересовање за организацију, а међу њима је и Република Српска.

Политичари и обични грађани на Балкану незадовољни су сталним ултиматумима европских званичника. Све чешће се говори о алтернативи политичком уједињењу старог света.

Предсједник Српске Милорад Додик је лично искусио шта су санкције Запада. САД су га два пута стављале на црну листу. И поред тога што је Република Српска, као дио БиХ, још 2016. године поднијела апликацију ЕУ. Али Срби се не воле на Западу, као ни они који се држе самосталне политике. Званичници ЕУ одавно сматрају Додика, заједно са његовим пријатељем мађарским премијером Виктором Орбаном, "тројанским коњима Кремља". Сам Милорад Додик у интервјуу за НТВ каже да БРИКС види као излаз за Републику Српску.

- БРИКС је организација земаља које се међусобно поштују и сарађују. Ово је свијет сарадње, а не ултиматума. Европска унија је организација за уцјене. Видите, они стално покушавају да постављају неке захтјеве, успут нудећи новац или нешто слично. Ово личи на неку врсту цјењкања, а не сарадње... Стално слушамо неке наредбе и ултиматуме, уради ово, уради оно. Нама, и цијелом свијету, потребна је алтернатива. Наравно, Америка има војну моћ, то је тачно, али она више није финансијски, политички или економски центар свијета. Она само пријети свијету санкцијама. Чини ми се да Запад из очаја, из неуспјеха, стално смишља неке нове пакете, измишља неке нове санкције. Али руска економија расте, а двије трећине светских земаља је сада на страни Русије - рекао је Додик.

За Републику Српску, која је дио БиХ, као и за Србију, сваки дијалог са званичницима ЕУ представља још једну притужбу. Србима је једноставно доста да им Запад деценијама говори са позиције снаге. Милорад Додик је много прије самита БРИКС-а рекао да ће сигурно одлетјети у Казањ и састати се са руским предсједником Владимиром Путином.

За многе на Балкану БРИКС је веома привлачан савез. Али дисциплина у ЕУ је таква да се чак и за земље кандидате сваки корак у том правцу строго кажњава.

Комплетан текст прочитајте ОВДЈЕ.

Пратите нас и путем Вибера