Антарктик

Сателитски снимци открили застрашујућу истину: Ледени континент постаје зелен

  • 04.10.2024. 15:45

Дијелови Антарктика, леденог континента, постају зелени – све је више биљака које ничу из земље не тако далеко од јужног пола. Ово озелењавање дешава се алармантном брзином и то због екстремног скока температуре, показало је ново истраживање и научници су озбиљно забринути због тога.

Научници су користили сателитске снимке како би анализирали нивое вегетације на Антарктичком полуострву и запазили да ледени дијелови озелењавају алармантном брзином због екстремно високих температура, објавио је Си-Ен-Ен.

Према студији научника са универзитета Ексетер и Хертфордшир у Енглеској, откривено је да се биљни свијет, углавном маховина, повећао више од 10 пута у протеклих 40 година.

Апокалиптични прозори из Бутуровић Поља код Коњица (ВИДЕО)

Апокалиптични прозори из Бутуровић Поља код Коњица (ВИДЕО)

Вегетација је покривала мање од једног квадратног километра Антарктичког полуострва 1986. године, али је достигла скоро 12 квадратних километара до 2021. године, показало је истраживање.

Иако је на Антарктику још увијек скоро у потпуности снијег и лед, та мала зелена површина је драматично порасла од средине осамдесетих, рекао је Томас Роланд, аутор студије и научник за животну средину са Универзитета у Ексетеру.

Антарктик, најхладније мјесто на Земљи, недавно је захваћен екстремним високим температурама.

Црне бројке расту: У Јабланици до сада страдало 16 особа

Црне бројке расту: У Јабланици до сада страдало 16 особа

Овог љета, на дијеловима Антарктика (гдје је зима) забиљежене су температуре које су ишле и до 10 степени.

Како загађење фосилним горивима наставља да загријава свијет, Антарктик ће наставити да се загријава и то озелењавање вјероватно ће се само убрзати, предвиђају научници.

Што је полуострво више зеленило, то ће се више тла формирати и већа је вјероватноћа да ће регион постати повољнији за инвазивне врсте, потенцијално угрожавајући домаће дивље животиње.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм