Два извора

Си-Ен-Ен ''открива'' зашто САД касне с слањем оружја за Кијев

  • 21.09.2024. 14:50

Недостатак залиха оружја вјероватно ће приморати Вашингтон да одложи испоруке обећане војне помоћи Украјини, јавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на два америчка званичника упозната са овим питањем.

У међувремену, Кијев тражи од својих западних спонзора да убрзају испоруке оружја и одобре коришћење ракета дугог домета за ударе дубоко по руској територији. 

Руси ударили на енергетске објекте: Ликвидирано више од 1.000 украјинских војника!

Руси ударили на енергетске објекте: Ликвидирано више од 1.000 украјинских војника!

Према подацима Пентагона, унутар специјалног механизма за брзо слање оружја Кијеву (ПДА) који је одобрио Конгрес остало је још 5,9 милијарди долара. Међутим, нови пакети оружја су све мањи како се америчке залихе смањују, наводи Си-Ен-Ен. 

Преостала средства у оквиру ПДА се морају искористити у наредне двије недјеље пошто Представнички дом Конгреса САД није успио да се договори око продужетка овог рока. Стога ће Бијела кућа можда бити приморана да промијени свој досадашњи приступ који је подразумијевао мале пошиљке, и да убудуће "најављује велике пакете војне помоћи за које ће бити потребни мјесеци да се испоруче", наводи Си-Ен-Ен.

Вашингтон процјењује да ће Кијеву требати најмање пола милијарде средстава из ПДА мјесечно током фискалне 2025. године, преноси амерички медиј, позивајући се на високог званичника Бијеле куће.

Украјинци не одустају од напада на нуклеарну електрану: Ударили дроновима, оштећен трансформатор

Украјинци не одустају од напада на нуклеарну електрану: Ударили дроновима, оштећен трансформатор

Прошле недјеље, "Волстрит џорнал" је рекао да су западни званичници упозорили Кијев да ће "потпуна украјинска победа" захтијевати огромна средства која ни САД ни Европа не могу да обезбиједе.

Очекује се да ће Владимир Зеленски сљедеће недјеље представити свој нови "план побједе" америчком предсједнику Џозефу Бајдену. Успјех плана ће "директно зависити од одобрења и подршке САД", рекао је Зеленски.

Зеленски спрема листу жеља за Бајдена

Зеленски спрема листу жеља за Бајдена

Украјински команданти и политичари су у више наврата тврдили да су неуспјеси кијевских снага на бојном пољу резултат кашњења западног оружја

Москва је упозорила да никаква западна помоћ неће спријечити њене трупе да остваре циљеве војне операције, нити да ће промијенити крајњи исход сукоба, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.