Мађарски министар спољних послова

Сијарто: Промиграциона политика ЕУ представља опасност

  • Извор: Танјуг
  • 19.09.2024. 14:13

Промиграциона политика Европске уније представља опасност, док борба Киргистана против тероризма значи сигурност за Европу, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у Бишкеку.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са својим киргистанским колегом Јенбеком Кулубајевим, Сијарто је рекао да обе земље плаћају цијену сукоба за које нису одговорне, пренио је МТИ.  

Мађарска и Киргистан биле су чланице "глобалне промировне већине" које позивају на хитан прекид ватре и мировне преговоре у рату у Украјини, рекао је он, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Мађарске.  

Сијарто је похвалио напоре Киргистана у борби против тероризма и рекао да је глобална пријетња од тероризма "већа него икада" због могућности илегалне миграције које се нуде потенцијалним нападачима.  

Путин изнио приоритет руског председавања у БРИКС

Путин изнио приоритет руског председавања у БРИКС

Он је казао да промиграциона политика ЕУ охрабрује имигранте да започну своје путовање ка континенту, а терористи "користе поплаву људи".  

Мађарска "све земље које дају приоритет борби против тероризма на начин на који то чини Киргистан види као савезника", истакао је Сијарто.  

Будимпешта, која предсједава Европском унијом, такође подржава почетак преговора са Киргистаном о ублажавању визног режима и потписивању побољшаног споразума о партнерству и сарадњи.  

Сијарто је рекао да су критике званичника ЕУ упућене Киргистану у вези са наводним заобилажењем санкција Русији "потпуно неосноване".  

"Мађарска види санкције ЕУ као штетне, опасне и апсолутно бескорисне, које више штете државама чланицама него Русији", нагласио је он.  

Према његовим ријечима, лидери ЕУ очигледно нису спремни признати да су санкције биле лоша одлука и радије оптужују друге, а међу њима и Киргистан.  

Мађарска би увијек подржала Киргистан као везу између Истока и Запада, истакао је Сијарто.  

Мађарска вјерује да свака земља има суверено право да искоријени спољно мијешање и утицај на вољу народа, додао је он.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм