Хитна мјера

Шкотска пушта на слободу стотине затвореника иако нису одслужили казну

  • Извор: Блиц
  • 12.06.2024. 22:43

Шкотска влада је дозволила хитно превремено пуштање затвореника на слободу као дио плана за ублажавање притиска на затворе у земљи. Око 514 затвореника биће пуштено на слободу у четири таласа, почевши од краја овог мјесеца.

Затвореници који служе кратке казне мање од четири године, под условом да им је преостало 80 дана или мање, биће разматрани за превремено пуштање на слободу. Затвореници који служе дуге казне или они који су тренутно иза решетака због сексуалног или породичног злостављања и тероризма аутоматски ће бити искључени из програма.

Нагло повећање броја затвореника

Управници затвора ће такође имати моћ да ставе вето на ослобађање сваког затвореника за који сматрају да представља „непосредан ризик“ за одређеног појединца или групу. Прва група ће бити пуштена 26. и 27. јуна, а у њој ће бити они којима је до истека казне остало мање од 45 дана.

Друга група ће бити пуштена 3. и 4. јула, а у њој ће бити они којима је до истека казне остало између 45 и 89 дана. Они којима је преостало између 90 и 134 дана до издржавања казне биће пуштени 10. и 11. јула. Посљедња група биће пуштена 17. и 18. јула, а у њој ће бити они који имају између 135 и 180 дана до истека казне.

Овај потез долази усред наглог пораста затворске популације. Министарка правде Анђела Констанс изјавила је у мају да је број затвореника у земљи у претходна два мјесеца повећан за око 400, односно да је порастао за 13 одсто у односу на почетак прошле године.

Министар: Сличне мјере су већ предузете у Енглеској и Велсу

Дана 16. маја, у шкотским затворима било је 8.348 затвореника, што је један од највиших нивоа икада забиљежених у Шкотској. Број је од тада пао на 8.293, али ово је и даље изнад циљаног оперативног капацитета од 8.007.

– Потребна је хитна акција да се ухвати у коштац са недавним значајним повећањем броја затвора. Исти изазови су присутни широм Велике Британије, а Влада Уједињеног Краљевства је предузела сличне мјере у Енглеској и Велсу – рекла је Констанс.

– Кроз овај план хитног раног пуштања, који подржава Парламент, ми реагујемо на ову критичну ситуацију и осигуравамо безбједност и добробит особља и затвореника. Заштита јавности остаје мој апсолутни приоритет, због чега постоје значајне и снажне мјере заштите- додала је она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.