Андреј Бабиш

Словачко министарство грешком ставило чешког политичара на списак тајних агената

  • Извор: Танјуг
  • 23.10.2024. 13:30

Словачко министарство унутрашњих послова је признало да је бившег чешког премијера и популистичког опозиционог лидера Андреја Бабиша погрешно регистровало као агента тајне полиције из комунистичке ере (СтБ), а окружни суд у Братислави је недавно одобрио споразум између тог министарства и чешког политичара, који је повукао захтјев за одштету.

Министарство унутрашњих послова је признало да је Бабиш погрешно стављен на списак агената СтБ, као и да он није свјесно сарађивао са тајном полицијом, пренио је данас Еурактив.

У оквиру  постигнуте нагодбе, Бабиш је пристао да повуче захтјев за финансијску одштету.

''Американци одбацили 'план побједе', али нису рекли Зеленском''

''Американци одбацили 'план побједе', али нису рекли Зеленском''

"Ми смо прибавили двије независне правне анализе, а обје су указале да је велика вјероватноћа да ћемо изгубити случај", рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Матеј Нојман, додајући да би настављање спора могло довести до значајних финансијских потраживања Бабиша.

Ова нагодба је изазвала жестоке реакције, а критичари су навели да су у доношењу одлука имали улогу политички савези.

Бабиш има блиске везе са словачким политичарима, укључујући премијера Роберта Фица и предсједника Петера Пелегринија којег је подржао раније ове године у кампањи за предсједничке изборе, наводи Еурактив уз напомену да су овакве везе довеле до изношења оптужби за политички фаворитизам, преноси Тан‌југ.

Путин: Москва жели да ојача улогу БРИКС-а у свијету

Путин: Москва жели да ојача улогу БРИКС-а у свијету

Чешки премијер Петр Фјала осудио је нагодбу, назвавши је "невјероватним политичким договором" склопљеним између Бабиша и његових словачких савезника.

Словачки Институт националног сјећања у међувремену је оштро устао против нагодбе, инсистирајући да је Бабишова регистрација као агента службе СтБ била легитимна и да то потврђује неколико докумената из њиховог архива.

Словачка опозициона партија СаС оштро је критиковала одлуку Министарства да склопи споразум са Бабишом, описујући је као неприхватљиву и погрешну.

Како наводи Еурактив, нагодба је склопљена у тренутку када Бабиш и даље представља значајну фигуру у чешкој политици и нада се да ће побиједити на парламентарним изборима наредне године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.