Arno Šenbom

Smijenjen šef njemčake službe za bezbjednost IT podataka, radio za Rusiju?

  • Извор: Б92
  • 18.10.2022. 21:00

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer je razriješila predsednika savezne službe za bezbednost IT podataka Arnea Šenboma.

To je saopštio jedan predstavnik ministarstva.

Šenbom je bio na meti kritičkih medijskih izvještaja koji su ga optužili za nedovoljnu distancu prema ruskim obavještajnim službama.

Odluka Fezerove da Šenboma razriješi stupila je na snagu trenutno, rekao je portparol, uz primjedbu da je doprinos dalo i izvještavanje medija o zamjerkama na račun sada već bivšeg šefa službe.

Izveštavanje je "trajno narušilo neophodno poverenje javnosti u neutralno i nepristrasno rukovođenje predsednika najvažnije agencije države za sajberbezbednost," rekao je predstavnik ministarstva.

Pitanje je posebno rizično u kontekstu duboke krize i hibridnog rata koji Rusija vodi. Stoga je nedopustivo da ministarka nema puno povkerenje u rukovodioca BSI, dodao je.

Konzervativna opozicija je prethodni pritisak na Šenboma opisala kao "žrtvovanje pješaka," ali iz ministarstva unutrašnjih poslova navode da je odluka i u interesu "osobe u centru rasprave, kao i 1.500 službenika BSI koji sada mogu na posao neopterećeni špekulacijama."

Navodeći svoje izvore, agencija dpa je javila da je Fezerovu razljutilo što je Šenbom nastavio da neguje odnose sa Savjetom za sajberbezbjednost, koje je upravo on prije 10 godina osnovao i vodio.

Savjet je, međutim, u međuvremenu dospio pod sumnju za kontakte sa ruskim obavještajnim službama

Njemački mediji su mjesecima naširoko obavještavali o Šenbomovoj vezi sa Savjetom, ilustrujući istovremeno kontakte organizacije sa filijalama više ruskih firmi iz domena sajberbezbjednosti.

Тагови:
  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм