Сметови направили хаос

Снежне олује однијеле два живота у Јужној Африци

  • Извор: Телеграф
  • 23.09.2024. 19:58

Необично касне сњежне олује захватиле су обалне области Јужне Африке током викенда, усмртивши двоје људи и приморавши власти да затворе неке од главних ауто-путева у земљи.

Смртни случајеви су приписани хипотермији након што су двије особе остале заробљене у возилима блокираним усљед јаких сњежних падавина на ауто-путу Н3, који је главна рута ка обалном граду Дурбану. Једна од жртава била је тридесетдеветогодишња жена која је остала заробљена у комбију.

Провинције Квазулу-Натал и Вристат најтеже су погођене олујама, а званичници су упозорили да би неке области могле да снађу и поплаве како се снијег буде топио. Усјеви многих пољопривредника били су два дана затрпани снијегом.

Хитне службе су извлачиле десетине камиона и других возила заглављених у снијегу, док су други дистрибуирали храну и топле напитке возачима који су били заробљени сатима.

Возачи су упозорени да буду опрезни у областима које су очишћене.

Школе су затворене у Квазулу-Наталу, гдје је покрајински министар за сарадњу и управљање, Туласисве Бутелези, упозорио да би заједнице дуж ријеке Тугела могле искусити поплаве.

"Како школе остају затворене, родитељи се позивају да дјецу држе даље од необезбијеђених водених површина, укључујући ријеке и бране", рекао је Бутелези.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: