Руски министар одбране

Шојгу: Запад може да изазове директан војни сукоб нуклеарних сила

  • Извор: Спутник Србија
  • 30.10.2023. 08:16

Запад користи Украјину да би нанио "стратешки пораз" Русији након што је Москва предузела контрамјере ширењу на исток блока НАТО, предвођеног Сједињеним Државама, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу, говорећи на 10. сједници безбједности на Сјаншанском форуму за безбједност.

"Не обазирући се на легитимна права Русије да осигура своју безбједност, Бијела кућа је упорно тежила ширењу на исток блока НАТО-а који контролише. Ови агресивни кораци су нас натjерали да предузмемо контрамјере. Као одговор, Запад је отворено ставио себи за циљ да нанесе Русији стратешки пораз у хибридном рату који је покренут против нас. Украјина је цинично изабрана да буде 'ован за ударање', коме је додијељена улога само потрошног материјала“, рекао је Шојгу.

Према његовим ријечима, САД су, потпуно потчинивши земље западног блока, усмјериле своје војно-политичке ресурсе на одржавање глобалне доминације која је на заласку.

Фризурама и шминкама подсјетиле на прошло вријеме

Фризурама и шминкама подсјетиле на прошло вријеме

"Тежећи за огромном геополитичком и војно-стратешком супериорношћу, Вашингтон је годинама намјерно поткопавао и разарао темеље међународне безбједности и стратешке стабилности, укључујући систем споразума о контроли наоружања“, рекао је руски министар одбране.

Он је додао да су "савремене катаклизме у међународним односима директно повезане са супротстављањем појединих држава неминовном јачању мултиполарног свијета, њиховим покушајима да по сваку цијену одрже сопствену хегемонију".

"Земље које се противе западној неоколонијалној диктатури и бране принципе једнакости, полицентричности и недјељиве безбједности на мети су жестоког притиска и покушаја политичког и економског дављења“, рекао је Шојгу.

Конфликт великих сила

Запад може да изазове директан војни сукоб нуклеарних сила, подржавајући Украјину у конфронтацији са Русијом, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

"Западна политика која има за циљ ескалацију сукоба са Русијом носи пријетњу директног војног сукоба између нуклеарних сила, што може имати катастрофалне последице“, рекао је Шојгу.

Према његовим ријечима, САД и НАТО се озбиљно надају да ће успјети да поткопају безбједност Русије и да изгуби вољу за отпором.

"Упркос томе, Русија је спремна за политичке дискусије о 'постконфликтном рјешавању украјинске кризе' и 'параметрима за даљи суживот са Западом'", истакао је руски министар одбране.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.