Неочекивано

Србина у Грчкој казнили са 20.000 евра и то због - папагаја

  • Извор: Курир
  • 04.07.2024. 22:56

Србин који је прије неколико дана кажњен са 20.000 евра због држања папагаја на шеталишту, имао је потребне дозволе за прелазак из Србије у Грчку, почевши од изласка из Србије, проласка кроз Сјеверну Македонију и сам улазак у земљу Хелена.

Извор из Грчке наводи да је младић радио на градском шеталишту око мјесец дана прије него што је дошло до писања казне од стране надлежних институција. Птице, о којима је водио рачуна од како су се излегли из јаја, гледао је као чланове своје породице.

Папагаји, како је речено били су увијек уз младића током боравка у Пефкохорију и увијек им се опходио са љубављу. Оно што истиче саговорник јесте чињеница да нико не зна од кога је стигла пријава по којој су организација "Анимал Ресцуе" и из Одреда за спасавање и одбрану животиња поступили.

Боравио у Пефкохорију мјесец дана прије казне

Фотографисање са егзотичним птицама, наплаћивао је пет евра, а малишани и одрасли су обожавали да се друже са арама и ван фотографисања. Утисак саговорника је да никоме нису сметали, као и да нико није имао притужби на његово присуство на плажи.

"Он је добар момак, дошао је ту прије можда мјесец дана. Птице су стално биле ту са њиме. Не знам ко је могао да га пријави и хајде да будемо реални - због чега? У зоолошким вртовима имате птице и животиње које су у кавезу, затворене. Он је аре чувао на слободи, бринуо се о њима, мислим више него о себи", каже саговорник са Халкидикија који је упућен у случај.

Додаје да је младић имао потребне дозволе за излазак из Србије, транзитни пролазак кроз Сјеверну Македонију, као и боравак папагаја у Грчкој. Ово му је био први пут да птице води ван граница Србије. Оно што је саговорник истакао јесте да су животиње имале и воду и храну на лицу мјеста, као и да их је власник изводио на корзо тек у каснијим вечерњим сатима.

Сам одлазак у камп, како је објаснио пао је у први план будући да је желео да птице буду окружене природном, те је по доласку у Пефкохори тражио или кућу или место где су његове птице могле да буду слободне. Све током боравка у Грчкој, било је подређено његовим љубимцима. Сам камп био је пет френдли.

У грчким медијима првобитна информација је била да је кажњен газда угоститељског објекта, што није тачно, истиче извор. Забуна је настала усљед чињенице да је младић из Србије стајао на шеталишту, испред једног од локала.

"Какав газда хотела, човјек спава у кампу доље низ улицу. Птице, понављам, поред њега нису оскудијевале ни у чему. Ја разумијем закон, волим животиње али оно шта су њему све ставили на терет, оно је срамотно. Ок, ако треба казна, напиши му 200, 300, па и 1000 евра, али 20.000 је већ безобразлук. Овако да спроводе закон за све и да је за све исти, ово би био рај на земљи. Овако, знају, човјек нема залеђину, нема паре, мора да плати. Питам се само зашто тај исти закон не спроводе када обију неки аутомобил, апартман или украду нашим људима ствари са плаже. Ма, срамотно. Слике је наплаћивао 5 евра, а казна 20.00",- прича бијесно у даху саговорник Курира.

Једина нада конзулат Србије у Солуну

Према његовим ријечима, једина нада момка из Србије који се нашао у великом проблему лежи у нашем конзулату.

“Не знам да ли им је писао, али сам увјерен да само они могу да му помогну јер дечко није никога убио, опљачкао, злостављао и шта ти ја знам. Само је био са птицама на плажи. А сваке године на свим шеталиштима градова на мору, имате макар једну особу која слика туристе са животињама. Баш од свих њих, њега да нађу и тако драконски казне. То је неправда, мора некако да му се помогне. Момак није криминалац, није ово заслужио”, закључио је извор на крају разговора.

Шта се Србину ставља на терет?

Како је саопштено из организације "Animal Rescue" унутар објаве на Фејсбуку у акцији су учествовали полицијски службеници одељења Касандрија, Шумске службе Халкидикија и општине Касандра.

"Уз савршену сарадњу свих нас, по налогу тужиоца, уклоњена су два папагаја ара, који су коришћени за зараду на плажи Пефкохори. Поднијета је тужба за социјалне услове и пасивно злостављање и по налогу тужиоца. са Халкидикија животиње су уклоњене и наравно административне казне предвиђене чланом 14 од 4830/2021 у износу од 20.000€“, наводи се у саопштењу организације за заштиту животиња.

Том приликом су се огласили из Одреда за спасавање и одбрану животиња

"Јуче смо заједно са грчком полицијом Касандрије, Шумском службом Халкидикија, општином Касандра активно учествовали у изузетно успјешној операцији која је имала најбољи исход. Уз савршену сарадњу свих нас, по налогу тужиоца, уклоњена су два папагаја ара, који су се користили за зараду на плажи Пефкохори.

Поднијета је тужба за услове социјалне заштите и пасивно злостављање и по налогу тужиоца Халкидикија животиње су уклоњене и наравно потврђене су административне казне предвиђене чланом 14 од 4830/2021 у износу од 20.000 евра", наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.