У Боготи

Тражило га више од 195 држава: Ухапшен један од вођа Балканског нарко-картела

  • Извор: вијести.ме
  • 08.10.2024. 16:58

Један од вођа Балканског нарко-картела, држављанин Литваније Вирџинијус Лабутис, за којим је била расписана црвена потјерница, ухапшен је на међународном аеродрому "Ел Дорадо" у Боготи.

Он је означен одговорним за организовање пошиљки кокаина из Латинске Америке у луке Ротердам у Холандији и Антверпен у Белгији. Ухапшен је у акцији Националне полиције Колумбије, Америчке агенције за борбу против наркотика (ДЕА) и агената Интерпола.

"Потраживан је у више од 195 држава свијета због кривичних дјела повезаних са трговином наркотицима и повезан је са опасним Балканским картелом", рекао је пуковник Гонзало Кордоба из Интерпола Колумбије. 

Жену претукао на пијаци, сломио јој ребра

Жену претукао на пијаци, сломио јој ребра

Према званичним подацима, Лабутис је један од вођа ћелије Балканског картела, која је успостављена у Јужној Америци.

Према сазнањима "Вијести" добијеним од извора из стране безбједносне службе, Лабутис је био задужен за набавку кокаина и организовање пошиљки наркотика сакривених у контејнерима са воћем, посебно бананама.

Дрога, коју је најчешће слао у луке Ротердам и Антверпен, дистрибуирана је у друге европске и азијске државе.

Како побједници бирају лото бројеве?

Како побједници бирају лото бројеве?

"У посљедњих неколико мјесеци на подручју Јужне Америке ухапшени су неки од кључних људи Балканског картела. Прије него што је ухапшен Лабутис, крајем септембра у Боготи је ухапшен Дајиберт Торес Росарио, кључни играч у нарко-операцијама тог картела", казао је саговорник "Вијести" из стране безбједносне службе.

Додао је да је он годинама био главна веза за многе пошиљке кокаина које је Балкански картел слао са лучких терминала Гвајакила на Пиринејско полуострво. 

"Тореса су шпанске власти тражиле због сумње да је био главни контакт за слање више од 2,5 тона кокаина, који је између 2020. и 2022. године из еквадорских лука у контејнерима са воћем отпремљен ка лукама у Шпанији. Хапшењем Лабутиса, и то док се, највјероватније, спремао да из Еквадора отпреми још једну велику количину кокаина ка Европи, задат је значајан ударац криминалцима из тог клана", казао је исти извор.

Објаснио је да је Лабутис на подручју Латинске Америке имао разгранату мрежу сарадника, међу којима има и више црногорских и држављана земаља бивше Југославије.

Европски парламент одобрио више од милијарду евра помоћи за опоравак од поплава

Европски парламент одобрио више од милијарду евра помоћи за опоравак од поплава

Балкански картел је почетком новог миленијума учврстио своју позицију једног од главних актера у трговини кокаином у Европи.

Та криминална група, састављена углавном од криминалаца са подручја бивше Југославије и албанске мафије, у посљедњој деценији успјела је да успостави контролу над отприлике половином кокаина који улази на Стари континент. 

Према обавјештајним подацима имају директне везе с произвођачима кокаина у Латинској Америци, а за шверц те дроге у Европу користе стратешке луке у Шпанији, Холандији, Италији и Црној Гори...

Исти саговорник објаснио је да коријени Балканског картела сежу деценијама уназад, и да су се они малтене наслонили на криминалне активности клана Америка.

"Користили су политичку и економску нестабилност у државама бивше Југославије из којих гро њих потиче и успоставили мрежу трговине дрогом у Европи, са криминалним ћелијама у Јужној Америци", казао је исти саговорник.

(Фото: Полиција Колумбије)

Пратите нас и путем Вибера