Доњи дом

У Аустрији изабран први предсједник парламента из редова деснице

  • 24.10.2024. 22:47

Доњи дом аустријског парламента изабрао је данас првог предсједника из редова крајње деснице Валтера Розенкранца након што је његова Слободарска партија побиједила на прошломјесечним парламентарним изборима.

Ово је први пут да неко из Слободарске партије Аустрије дође на једну од највиших функција у тој земљи, која је обично резервисана за најјачу странку у парламенту.

Розенкранц, шездесетдвогодишњи адвокат и ветеран, посланик Слободарске партије Аустрије, недавно је служио као омбудсман Аустрије, кога је именовао парламент.

Његове присталице истичу да га деценије јавног служења квалификују за другу највишу функцију у земљи, јавља Ројтерс.

Међутим, иако је представник Слободарске партије изгласан за предсједника парламента, то још не значи да ће та партија формирати будућу владу.

Предсједник Аустрије Александер ван дер Белен је 22. октобра прекршио обичај да лидеру првопласиране странке на изборима да мандат да формира владу, већ је тражио од садашњег канцелара Карла Нехамера да преузме тај процес.

Ко год да буде водио наредну владу, мораће да направи коалицију да би имао парламентарну већину.

Међутим, Нехамерова конзервативна Аустријска народна партија рекла је да неће сарађивати са Слободарском партијом и њеним лидером Хербертом Киклом.

Остале три странке у новом парламенту такође су се изјасниле да неће сарађивати са Слободарском партијом.

Кикл је навео да ће Слободарска партија ући у владу само ако он буде нови канцелар.

Нехамер је рекао да ће покушати да формира тространачку коалицију са социјалдемократама лијевог центра и једном од двије мање странке, либералним Неосом или Зеленим. 

(Срна)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм