Убица из геј клуба осуђен на 55 доживотних плус 190 година

  • Извор: Агенције
  • 19.06.2024. 10:23

Мушкарац који је убио пет људи у пуцњави у ЛГБТQ+ клубу осуђен је на 55 доживотних робија плус 190 година затвора.

Андерсон Ли Алдрих упао је у клуб Q, уточиште за ЛГБТQ+ особе у конзервативном граду Колорадо Спрингсу, с полуаутоматском пушком и пиштољем током драг шоа у новембру 2022. године.

У нападу је повријеђено још 19 људи, укључујући члана особља који је радио на вратима и упуцан је девет пута. Алдрих се данас изјаснио кривим по савезним оптужбама за злочине из мржње, али се одбио извинити или обратити породицама жртава, пише "Скај Њуз".

Он већ служи доживотну казну затвора након што је признао кривицу по оптужби за пуцњаву. Савезни тужиоци усредсредили су се на доказивање да је постојао предумишљај, а Алдрих у споразуму о признању кривице признаје своју мржњу према ЛГБТQ+ особама.

Претучени мушкарац напао супругу, па завршио испред Дома здравља!

Претучени мушкарац напао супругу, па завршио испред Дома здравља!

"Признање да су то били злочини из мржње важно је за владу, а важно је и за заједницу Клуба Q. То је посебно мјесто окупљања за све којима је то сигурно мјесто. Упознали смо људе који су рекли: 'Ово мјесто ми је спасило живот и поново сам се могао осјећати нормално'", казала је тужилац Алисон Конојти.

Окружни судија Шарлот Свини, први отворено хомосексуални савезни судија у Колораду, саслушала је свједочења жртава прије него што је прихватила споразум о признању кривице.

Споразум о признању кривице укључује казну од 190 година затвора по оптужбама за оружје и другим тачкама.

"Никад нећеш изаћи из затвора", рекла је судија Алдриху.

Вујичић: Санкције примјер гажења демократије и америчке каубојске политике

Вујичић: Санкције примјер гажења демократије и америчке каубојске политике

Суд је саслушао истражиоце који су открили доказе о Алдриховој мржњи према ЛГБТQ+ заједници. Алдрих је потрошио више од 9.000 долара на куповину оружја у двије године прије напада, према доказима које су представили тужиоци.

Идентификује се као небинарна особа

У његовом је стану пронађена и руком нацртана карта клуба Q, заједно с материјалима за обуку под насловом "Како се суочити с активним нападачем". Алдрих је посјетио клуб најмање осам пута прије напада, а посљедња посјета био је само сат и по прије пуцњаве. 

Мало прије поноћи вратио се с панцирком и пушком. Одмах је почео пуцати и убио прву особу на улазу, прије него што је пуцао у бармене и људе у бару, а затим је отишао на плесни подијум. Алдриха су зауставили морнарички официр који је зграбио цијев пушке те војни ветеран који га је савладао.

Пет смртно страдалих било је старо од 22 до 40 година. Алдрих, који се идентификује као небинарна особа, на суду је испричао да је "намјерно" убио жртве те да је починио "значајне кораке" како би убио оне који су били повријеђени у нападу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.