Пакистан

Убијен 21 рудар: Породица неће да их сахрани, избили протести

  • Извор: Агенције
  • 11.10.2024. 19:11

Непознате наоружане особе убиле су 21 рудара и раниле још шест на југоистоку Пакистана у немирној провинцији Белуџистан, на тромеђи Пакистана, Ирана и Авганистана, рекао је данас један полицијски званичник.

До напада је дошло неколико дана пред велики безбједносни самит у главом граду Пакистана, Исламабаду, а за нападачима је кренула потјера.

Нападачи су претходне ноћи у мјесту Дуки упали у просторије у којима рудари одсједају, опколили их и отворили ватру на њих, а потом су на инсталације у руднику пуцали из ракетних бацача и бацали на њих гранате, причинивши штету.

Већина жртава је из области Белуџистан у којима живи припадници племенске заједнице Паштуни. Тројица погинулих и четворо рањених потиче из Авганистана.

Гњевни због насиља, локални продавци затворили су радње, а избио је и цјелодневни штрајк.

Један од критично рањених рудара умро је касније у болници од задобијених рана.

Према ријечима локалне полиције, родбина одбија да сахрани своје најмилије који су убијени и посједала је на мјесту напада у знак протеста. Иако исламска традиција налаже моменталну сахрану, демонстранти инсистирају на томе да власти прво ухапсе нападаче.

Нико није преузео одговорност за напад, али ће сумња највјероватније пасти на забрањену Белуџистанску ослободилачку армију, која напада и цивиле и пакистанске снаге безбједности.

Неколико сепаратистичких група дјелује у Белуџистану.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:55 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:20 Серија: Ред рок (16+)

    ''Серија: Ред рок (16+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм