Кијев

Украјина ударила на свој народ

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2024. 22:22

Украјина већ двије и по године води сукобе с Русијом а, након милијарди које је добила од Запада, сада је новом одлуком ударила на свој народ.

Наиме, украјински парламент је у четвртак усвојио прво ратно повећање пореза како би земља подебљала своје финансије с обзиром на сукобе који трају већ двије и по године.

Јаруслав Жељезњак из странке Холос је рекао да је 247 од 450 посланика у Врховној Ради гласало за повећање пореза.

Украјинска влада је у јулу први пут од почетка рата предложила повећање пореза како би прикупила милијарде долара за оружје и плате војника.

Вишковић поклања одборнички додатак

Вишковић поклања одборнички додатак

Министарство финансија је саопштило да ће ново опорезивање ове године оснажити прорачун са 23,2 милијарде гривни, и донијети 141,1 милијарду сљедеће године.

За Украјину страна финансијска помоћ и даље остаје кључна за прорачун земље.

Министарство истиче да се сва невојна потрошња искључиво финансира од стране украјинских међународних партнера те да се та средства не смију користити за војне потребе.

Од почетка сукоба Украјина је од Запада примила готово 100 милијарди долара вриједну привредну помоћ за плате у јавном сектору, пензије и осталу друштвену потрошњу.

Кијеву је потребно додатних 12 милијарди долара до краја 2024. за одбрану.

Очекује се да ће дефицит буџета за сљедећу годину износити 38 милијарди долара.

Детаљи оптужнице за убиство Данке Илић (2): Како је Дејанов отац скривао Јанковића

Детаљи оптужнице за убиство Данке Илић (2): Како је Дејанов отац скривао Јанковића

Према новом закону, ратни порез за појединце се повећава на пет одсто са тренутних 1,5, расту порези за индивидуалне предузетнике и мала предузећа, а уводи се 50 одсто пореза на добит банака и 25 одсто пореза на добит финансијских компанија, пише "Тпортал".

Нови пореске систем ће се примјењивати ретроактивно, од почетка октобра.

Уз нове порезе влада је повећала задужење на домаћем тржишту и реструктурирала страни дуг, чиме би у идуће три године требала да уштеди 11,4 милијарде долара.

Пратите нас и путем Вибера