Етел Кенеди

Умрла глава породице Кенеди

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2024. 18:26

Жена коју су многи сматрали главом чувене породице Кенеди, Етел Кенеди, преминула је у болници након што је прошле недјеље имала мождани удар.

Вијест о смрти удовице Роберта Ф. Кенедија потврдио је њен унук, бивши конгресмен Џо Кенеди Трећи.

Етел Кенеди, која је изгубила мужа Роберта Ф. Кенедија и зета, предсједника Џона Ф. Кенедија, због атентата, и која је свој бол претворила у одгајање своје 11-оро дјеце и живот посвећен јавној служби, преминула је у четвртак. Имала је 96 година.

Сахара претворена у плаву лагуну: Вода у језеру које је пресушило прије 50 година

Сахара претворена у плаву лагуну: Вода у језеру које је пресушило прије 50 година

"Са срцима пуним љубави објављујемо смрт наше невјероватне баке, Етел Кенеди", наводи се у саопштењу.

"Преминула је јутрос од компликација усљед можданог удара који је претрпјела прошле недјеље", додаје се.

Рођена као Етел Скејкел 11. априла 1928. у Чикагу, њен живот био је обиљежен трагедијама чак и прије него што ју је Сирхан Сирхан учинио удовицом 1968. године убиством њеног мужа док је био у предсједничкој трци.


Њени родитељи, магнат у индустрији угља Џорџ Скејкел и његова супруга Ен Бранак Скејкел, погинули су у авионској несрећи 1955. године.

Кенеди је свог будућег мужа упознала 1945. године у ски центру у Квебеку. У то вријеме, он је излазио са њеном старијом сестром, Патришом, према званичној биографији у Предсједничкој библиотеци и музеју Џона Ф. Кенедија.

Пет година касније, Боби и Етел су се вјенчали, а њихово прво дијете, Кетлин, рођено је 4. јула 1951. године.

Откривен узрок смрти играча Панатинаикоса

Откривен узрок смрти играча Панатинаикоса

До 1956. године, млади пар је са својом растућом породицом живио у пространој вили у Вирџинији коју су купили од ЏФК-а. У међувремену, јавни профил Роберта Ф. Кенедија био је у порасту као главног савјетника Одбора Сената за истрагу.

Као и остатак њене породице, Кенедијева је учествовала у предсједничкој кампањи ЏФК-а, а након што је изабран 1960. године, њен муж је именован за државног тужиоца.

Послије атентата на ЏФК-а, Роберт Ф. Кенеди се успјешно кандидовао за Сенат Сједињених Америчких Држава из Њујорка. Затим је 1968. године покренуо предсједничку кампању уз подршку своје жене.

"Кенеди је увијек био њен најватренији вјерник, а она је била досљедни заговорник трке за Бијелу кућу", написао је Еван Томас, биограф РФК-а у књизи "Роберт Кенеди: Његов живот". "Ако је имала приватне мисли о томе да би могла постати удовица, није их износила".

Шест мјесеци након што је РФК убијен, Кенедијева је родила њихово посљедње дијете, Рори. Око тог времена, Кенедијева је основала Роберт Ф. Кенеди Центар за правду и људска права и посветила се раду на неким од истих циљева за које се залагао њен муж.

За њен рад, Кенеди је 2014. године предсједник Барак Обама одликовао Предсједничком медаљом слободе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.