Извјештај

УН потврдиле: Украјинска војска мучи руске ратне заробљенике

  • 01.10.2024. 15:25

Више од половине руских ратних заробљеника које су анкетирале УН је потврдило да су били мучени или малтретирани у заробљеништву, навела је Канцеларија високог комесара УН за људска права (ОХЦХР) у извјештају о ситуацији у Украјини.

Од марта 2023. године УН су испитале 205 руских ратних заробљеника, а њих 104 је изнело досљедна и детаљна свједочења о мучењу или другим облицима злостављања, што указује на континуирани образац, наводи се у саопштењу.

"Уз неке изузетке, злостављање се углавном дешавало у првој фази притвора", указали су у Канцеларији високог комесара.

Главне методе мучења и злостављања су грубо премлаћивање, укључујући намјерне ударце у кољена и зглобове, пријетње смрћу или физичким насиљем и ударе струјом, наводи се у саопштењу.

Приликом мучења руских војника су коришћени разни предмети попут пендрека, дрвених палица, чекића, тактичких рукавица, електрошокера и слично, наводи се у извјештају.

УН су саопштиле и да је десет руских ратних заробљеника, од 205 испитаних, рекло да су били изложени сексуалном насиљу као и да им је пријећено силовањем.

Злостављачи су оваквим насилним акцијама намјерно наносили тежак бол и патњу руским ратним заробљеницима, закључују у ОХЦХР-у.

И раније је Истражна комисија ОНХЦР-а, након истраге у Украјини, потврдила да су украјински војници починили ратне злочине стрељајући и мучећи руске ратне заробљенике. Мисија УН је пријавила 25 случајева злочина украјинских војника над руским заробљеницима.

Притом, Украјина није покренула кривични поступак против својих војника који су стрељали руске ратне заробљенике, упркос томе што је документовано неколико егзекуција, истакао је комесар УН за људска права Фолкер Турк.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.