Упркос примједбама групе земаља на челу са Русијом

УН усвојиле ''Пакт за будућност''

  • Извор: СРНА
  • 22.09.2024. 18:05

УН су усвојиле "Пакт за будућност" чији је циљ рјешавање великих изазова 21. вијека, од сукоба, до климатских промјена и људских права, упркос примједбама групе земаља на челу са Русијом.

Усвајање текста наишло је на кратко одгађање када је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин предложио амандман који наглашава принцип немијешања у унутрашња питања држава и позива УН да избјегну дуплирање напора.

Примједбе Русије подржали су Бјелорусија, Сјеверна Кореја, Иран, Никарагва и Сирија, али је амандман великом већином одбачен.

Генерални секретар Антонио Гутерес, који је организовао "Самит будућности", назвао је договор приликом која се пружа једном у генерацији за преобликовање људске историје обнављањем међународне сарадње.

Као увод у годишњу сједницу Генералне скупштине УН на високом нивоу, која почиње у уторак, 24. септембра, десетине шефова држава и влада окупило се на потписивању текста, пренио је АФП.

У усвојеној верзији лидери су се обавезали да ће ојачати мултилатерални систем да би "остали у корак са свијетом који се мијења и да би заштитили потребе и интересе садашњих и будућих генерација које се суочавају са сталном кризом".

- Вјерујемо да постоји пут ка свјетлијој будућности цијелог човјечанства - наводи се у документу.

У Пакту је прецизирано 56 акција, укључујући посвећеност мултилатерализму, поштовање Повеље УН и очување мира, а позива се и на реформе међународних финансијских институција и Савјета безбједности УН, заједно са обнављањем напора у борби против климатских промјена, промовисањем разоружања и усмјеравањем развоја вјештачке интелигенције.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Хотел Београд (12+)

    Хотел Београд (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)

  • 22:00 Персона (16+)

    Персона (16+)

  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 23:05 Филм (12+)

    ''Филм (12+)