Расте број жртава

Ураган "Хелен" на Флориди однио шест живота, три милиона људи остало без струје

  • 27.09.2024. 16:37

Број жртава урагана Хелена који је синоћ погодио САД порастао је данас на шест, док је више од три милиона људи остало без струје због невремена.

Ураган јачине олује категорије 4 ударио је у регион Биг Бенд на Флориди синоћ, да би данас ослабио изнад Џорџије, преноси Еј-Би-Си њуз.

Ураган је сада спао на категорију 1, са максималном брзином од 120 километара на час, али званичници су рекли да су услови и даље опасни по живот и позвали су људе да остану у склоништима, објавио је данас Национални центар за урагане, а пренио Би-Би-Си.

Олуја се помјерала на сјевер од Флориде до Џорџије и била је око 160 километара од Аугусте и 65 километара од Мејкона у Џорџији и кретала се брзином од око 48 километара на сат, саопштио је центар за урагане у Мајамију јутрос у четири сата, преноси АП.

Забиљежене су бројне поплаве широм југоистока САД, а нове падавине очекују се и данас док се "Хелен" креће ка Тенесију.

Обавезна евакуација наложена је за дио становника у Ешвилу, у западном дијелу Сјеверне Kаролине. Поред обилних падавина, очекују се и опасна клизишта и одрони.

Више од 1,2 милиона људи је остало без струје на Флориди, а више од 800.000 потрошача у Џорџији такође нема електричну енергију. У Јужној Kаролини струју нема више од 500.000 становника, а у Сјеверној Kаролини 190.000.

Национални центар за урагане у Мајамију саопштио је да је "Хелен" синоћ погодила обалу близу ушћа ријеке Аусила у области Биг Бенда у Мексичком заливу. Брзина ветра кретала се 225 километара на час.

Због "Хелене" власти су издале упозорења о ураганима и поплавама која су се проширила до сјеверне Џорџије и западне Сјеверне Каролине.

Гувернери америчких савезних држава Флориде, Џорџије, Алабаме, Kаролине и Вирџиније прогласили су ванредну ситуацију у својим државама.

Једна особа је погинула на Флориди када је саобраћајни знак пао на њен аутомобил, а пријављено је да су двије особе погинуле у јужној Џорџији. Поред тога, живот су изгубиле још три особе.

У планинама Сјеверне Kаролине пало је и до 25 центиметара кише.

Обилне кише почеле су да падају, а вјетрови су се појачавали раније у четвртак у граду Валдости, у Џорџији, у близини границе са Флоридом.

Метеоролог Дилан Ласк рекао је да је Национална метеоролошка служба издала синоћ упозорење на торнадо за округ Вилер у Џорџији. Рекао је да је то једно од 12 упозорења на торнадо за само неколико сати.

- Ово је једна од највећих олуја коју смо икада имали  рекао је гувернер Џорџије Брајан Kемп.

Издати су налози за евакуацију дуж обале Мексичког залива у нижим областима око Талахасија, Гејнсвила, Сидар Kија, Лејк Ситија, Тампе и Сарасоте на Флориди.

"Хелен" је у сриједу изазвала поплаве у дијеловима мексичког полуострва Јукатан. На западу Kубе, због урагана је више од 200.000 домова и предузећа остало без струје.

Национална управа за океане и атмосферу предвидјела је натпросјечну сезону урагана на Атлантику због рекордно високих температура океана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: