Портпарол руског Министарства спољних послова

Захарова: Организације за људска права да интервенишу након упада у цркву

  • 17.10.2024. 16:51

Русија позива на интервенцију свих међународних организација за људска права након напада на Катедралу Светог Михајла у украјинском граду Черкасију, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Специјализоване институције и механизми за људска права криминално ћуте: Канцеларија високог комесара УН за људска права, Специјални извјештач УН за слободу религије и вјероисповијести... Још једном оштро захтијевамо да релевантне међународне структуре за људска права испуне своју директну одговорност", навела је Захарова у саопштењу.

Удружење православних новинара саопштило је раније данас да су присталице шизматске "Православне цркве Украјине" насилно су ушле у Катедралу Светог Михајла у Черказију, која припада канонској Украјинској православној цркви Московске патријаршије.

Стотинак непознатих лица, која су носила фантомке, ушло је у храм током ноћне литургије. Они су избацили вјернике напоље, узели им мобилне телефоне и уништили камере за надзор.

Један од нападача испалио је сузавац из пиштоља, а затим је услиједио обрачун са вјерницима, који су успјели да одбију први напад.

Након што су нападачи побјегли, примијећено је да недостаје неколико икона, докумената и рачунара, те нешто новца. Митрополит Теодизије издао је саопштење у којем је оптужио званичнике да су помогли шизматицима, пошто је један од нападача идентификован као члан градског савјета. Он је ухваћен и предат полицији.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.