Објаснили стручњаци

Зашто Нијемце плаши могућност побједе Трампа?

  • Извор: Агенције
  • 23.09.2024. 22:57

Њемачки извоз у Сједињене Америчке Државе могао би пасти за 14,9 одсто ако Доналд Трамп буде изабран за предсједника САД у новембру и одржи своја предизборна обећања.

Тако стоји у данас објављеном извјештају Института за економска истраживања ИФО из Минхена и платформе Еконпол Европа (EconPol Europe). Како се наводи, у том случају би извоз њемачке ауто-индустрије у Сједињене Америчке Државе пао за 32 одсто, а извоз њемачких фармацеутских производа за 35 одсто.

Сједињене Америчке Државе су један од најважнијих трговинских партнера Њемачке - како у сектору робе, тако и у сектору услуга. Трампова политика увођења царина Кини могла би и да смањи њемачки извоз у ту азијску земљу за скоро 9,6 одсто. Кинеска потражња за интермедијарним производима из Њемачке би значајно пала због америчког трговинског сукоба са Пекингом.

"Ако Трамп буде поново изабран и започне нови трговински рат са Кином, Њемачка би као експортно оријентисана држава много пропатила", изјавила је стручњак ИФО за трговину Лисандра Флах.

У том сценарију би цјелокупан њемачки извоз могао пасти за око два одсто, што одговара смањењу за приближно 35 милијарди евра. Камала Харис би као предсједница Сједињених Америчких Држава вјероватно наставила са Бајденовом протекционистичком трговинском политиком, док би евентуална друга Трампова предсједничка администрација суштински измијенила свјетске трговинске односе, додаје се у извјештају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: