Није било избора

Зеленском данас истекао мандат: Да ли је и даље легитимни предсједник Украјине?

  • 20.05.2024. 13:57

Мандат предсједника Украјине Владимира Зеленског истекао је данас, 20. маја, што значи да је Зеленски престао да буде легитимни шеф државе.

Осјетљиво стање своје позиције осјећа и Владимир Зеленски, тврди данас руска Спољнообавјештајна служба, додајући да због тога украјински предсједник очајнички покушава да се ријеши непоузданих људи, преноси РТ Балкан.

"Економист" преноси да је расположење јавности у Кијеву све нервозније, док његови противници сматрају да његов монопол власти није више одржив. 

Предсједнички избори у Украјини требало је да буду одржани 31. марта, а инаугурација новог предсједника, да су избори били одржани, требала би да буде у мају. Ипак, Зеленски је одложио изборе због војног стања и свеопште мобилизације, наводећи да стога треба ставити тачку на ово питање. 

Ипак, према писању британског "Економиста", неки од његових противника чекају 21. мај како би саопштили да је Зеленски изгубио политички ауторитет предсједника Украјине.

Са овим се слаже и Кремљ.

"Судбина Зеленског је унапред одређена, многи ће довести у питање његов легитимитет", изјавио је у априлу портпарол предсједника Русије Дмитриј Песков, док је бјелоруски лидер Александар Лукашенко поручио да није сигурно да ли би у будућности били легитимни мировни споразуми које би Зеленски могао да потпише.

Осим брига о "противкандидатима", Зеленски се, како показују посљедњи подаци руске службе, суочава и са лошим рејтингом у јавности, који је у паду већ више мјесеци, а сада на нивоу од испод 20 одсто.

"У војсци се спроводе чистке великих размјера, у влади, руководству Службе безбједности Украјине и Савјету за националну безбједност и одбрану Украјине. Обузет страхом за свој живот, Зеленски је покренуо широку медијску кампању разоткривајући очигледно измишљену завјеру руководства Службе државне безбједности Украјине да се убије шеф државе", наводи се у саопштењу руске службе.

Катастрофални пад рејтинга Зеленског брине и Запад и то посебно након усвајања закона о мобилизацији, тврди Москва, објаснивши да је то разлог због којег Запад савјетује Зеленском да настави да плаши народ "неизбјежним масовним репресијама", у случају да Украјина буде побијеђена.

"Ниво подршке Владимиру Зеленском пао је на 17 одсто. Преко 70 одсто становништва не вјерује свим украјинским медијима, а око 90 одсто би жељело да напусти земљу. Ништа боље није ни у војсци. Чак и међу војницима Оружаних снага Украјине, који подлежу непрестаној идеолошкој индоктринацији, популарност Зеленског не прелази 20 одсто", истиче се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера