Izvor:
Ona
18.10.2025
14:25
Komentari:
0Banane često brzo postanu smeđe i gnjecave, a razlog može biti jednostavno gde ih držite u kuhinji. Prema Mendi Apelgejt, najbolje je banane držati daleko od voćnih činija.
"Voćna činija je jedno od najgorih mjesta za čuvanje banana, jer mnoga druga voća, poput jabuka i breskvi, ispuštaju gas etilen. Ako banane držite odvojeno, sprečavate lančanu reakciju prebrzog sazrijevanja", objašnjava ona.
Banane, kao i jabuke i breskve, oslobađaju prirodni gas etilen, koji ubrzava sazrijevanje voća. Kada se gas akumulira u vazduhu, voće prebrzo sazrijeva i lako se kvari.
Banane su posebno osjetljive jer same proizvode značajne količine etilena, pa je važno držati ih odvojeno od drugog voća i udaljeno od izvora toplote poput rerne ili friteze.
Da bi banane duže ostale sveže, Mendi savjetuje da obmotate stabljike plastičnom folijom.
"Stabljike oslobađaju etilen, pa ako ih pokrijete, gas ostaje zarobljen i proces sazrijevanja usporava. Ova jednostavna tehnika može zadržati banane čvrstim i žutim duže nego inače", objašnjava Mendi.
Pravilnim odlaganjem – daleko od druge hrane, toplote i sa obmotanim stabljikama – banane mogu ostati svejže i do 10 ili čak 14 dana duže od uobičajenog roka trajanja.
(Ona)
Najnovije
Najčitanije
16
52
16
52
16
47
16
44
16
35
Trenutno na programu