Autor:
Stevan Lulić12.10.2025
14:54
Komentari:
0Kranjska kobasica - specijalitet koji ste makar jednom probali u životu. Ili ste bar mislili da jeste.
Ова традиционална словеначка сухомесната делиција дио је националног идентитета Словеније.
Припрема се по строго одређеној рецептури, а њен карактеристичан укус препознат је и заштићен ознаком географског поријекла на нивоу ЕУ.
Иако сада можете кобасицу која носи овај назив да купите у сваком маркету то, у суштини, није права Крањска кобаса.
Регион
Рај испуњен миром на свега четири сата од нас
Ако се питате гдје можете да пробате ону праву, која нуди сасвим нови ниво буђења чула, одговор је логичан. Тамо гдје је и настала - у Крању, али нећете погријешити ни ако се почастите било гдје у Крањској регији.
Први писани траг о крањској кобасици датира из 1896. године, у кувару славне куварице Катарине Прато, која је у својој другој књизи навела рецепт сличан данашњој рецептури.
Име је добила по регији Крањска (Горењска), а убрзо је постала препознатљив словеначки бренд.
Током 20. вијека, крањска кобасица је постала синоним за квалитетну кобасицу – чак су и аустроугарски дворови наручивали овај деликатес. Данас се извози у више од 20 земаља широм свијета, али право искуство се доживљава само у Словенији.
Све се пуни у природно цријево, а кобасице се затим благо диме на буковом дрвету.
Регион
Драгуљ здравственог туризма с модерним лицем
Посебна карактеристика је то што нема конзерванса, боја, нити појачивача укуса – само природни састојци и вјештина месара.
Ако се налазите у Крању, незаобилазна дестинација је Гостилна Иван, породични ресторан који већ деценијама његује традицију словеначке кухиње.
Њихова крањска кобасица припрема се по породичној рецептури, и сервира се уз мало сенфа - да се ипак не поквари савршен окус кобасице.
Уз чашу локалног вина, ово је аутентично искуство Горењске регије.
На крајњем северозападу Словеније, тик уз границу са Италијом и Аустријом, налази се село Ратече чији ресторани с поносом сервирају домаће специјалитете. Уколико питате особље шта препоручују, одговор је јасан - Крањску кобасицу.
Један од њих је и ресторан "Жерјав". Њихова верзија крањске кобасице спаја традицију и модерни приступ – служи се уз домаћи ајвар и хељдину кашу.
Међутим, можете и сами да направите комбинацију па затражите мало кромпира, или још неке њихове специјалитете.
У сваком случају, ово је савршен избор након планинарења или скијања на оближњој Крањској Гори.
Данас се крањска кобасица користи и као инспирација за модерне гастрономске креације – од гурманских хот догова до кобасица на жару са пивским сосом.
Међутим, најљепши начин да је пробате остаје једноставан: кувана, уз сенф и свјеж хљеб.
С обзиром на то да је Крањска кобасица бренд Словеније месари морају да прођу посебну обуку прављења кобасице. Како нам је испричао водич, приликом посјете Крању у организацији "Best Press Story" и сарадњи са Словеначком туристичком организацијом, тренутно дозволу за производњу Крањске кобасице у цијелој Словенији има свега 14 месара.
Чак су и они под сталним контролама и у сваком моменту могу да изгубе лиценцу. Број тих месара може да буде и већи, али и мањи, у зависности од њиховог умјећа.
Стога и не чуди што је укус Крањске кобасице посебан само у Словенији.
Било да сте гурман, путник или једноставно љубитељ доброг залогаја, крањска кобасица је делиција коју морате пробати бар једном у животу. А ако желите право искуство, и окус који ће вам додирнути свако чуло сада знате гдје да га нађете.
Ekonomija
3 h
1Društvo
3 h
0Ljubav i seks
3 h
0Banja Luka
3 h
0Savjeti
5 h
0Savjeti
1 d
0Savjeti
1 d
0Savjeti
1 d
0Najnovije
Najčitanije
17
15
17
04
17
00
16
56
16
53
Trenutno na programu