Domaća supa je esencijalni dio naše kuhinje, ali i mnogih drugih. Istinski zdrava, pogotovo za digestivni trakt, ali i za kosti i zglobove, prehlade i generalno dobra za građenje imuniteta, domaća supa je nešto što je svima potrebno.
Nekada, gotovo kao pravilo je bilo da ručak počinje tanjirom vruće domaće supe. Međutim, zbog brzog ritma i previše dnevnih obaveza ljudi su se većinom odvikli od ove zdrave i korisne navike. Tanjir supe znači zdravlje, pospješuje probavu, daje hranljive sastojke našem organizmu i pomaže kod prehlade.
Prava domaća supa se po receptu naših baka pravi od starije živine ili goveđeg mesa, a ako možete da nađete šuplje goveđe kosti tim bolje. Za čorbe se uvijek bira mlado meso, piletina i teletina.
Osim mesa, dobra supa se ne može zamisliti bez povrća kao što je mrkva, peršunov korijen, peršunov list, paštrnak, celer, a so i biber se stavljaju po ukusu naknadno.
Zimi je ona pogodna za grijanje organizma te jača imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, dok je ljeti idealan vid rehidratacije jer predstavlja pravu malu infuziju elektrolita, u periodima obimnog znojenja. Supa je takođe idealna za dijete i posebne režime ishrane, pogotovo ako je napravljena bez dodataka brašna i pavlake.
Supa pomaže u detoksikaciji organizma u cijelosti. Pored toga što hidrira organizam, poboljšava eliminaciju toksina putem jetre.
Ukoliko je pravite od životinjskih kostiju, biće bogata kolagenom i na taj način uticati na bolje stanje koštanozglobnog sistema, ali i kože u cijelosti.
Trikovi naših baka
Da bi supa imala jak ukus potrebno je da meso i zelen stavite u hladnu vodu da se kuvaju. Za blaži ukus supe, a jači mesa stavite ga u vruću vodu i kuvajte. Najbolja supa je kad se pomiješaju dvije vrste mesa govedina i parče piletine. Kad se sve stavi u lonac, potrebno je pojačati vatru dok sve ne proključa, a potom poklopiti i pustiti da se kuva najmanje dva sata; goveđa supa na laganoj vatri može se kuvati i tri do četiri sata.
Još jedan od trikova naših baka koji daje posebnu aromu domaćoj supi je crni luk. Očišćenu glavicu prepolovite na pola i blago zapecite direktno na ringli. Tako zapečen luk dodate u šerpu.
Po završetku kuvanja supu uvijek procijedite da biste odstranili parčiće od mesa koji plivaju najčešće po površini šerpe i da vam supa ne bi bila mutna.
Recept za pileću supu
Sastojci:
za 5 osoba
400 g pilećeg mesa (bubac, krila, leđa i nogice)
1 celer
3 mrkve
1 veći peršun
1 mala glavica luka
nekoliko zrna bibera
domaći rezanci ili knedle za supu
1 kašika začina
malo soli
malo sjeckanog lista celera ili peršuna
Priprema:
Meso dobro oprati i staviti u veći lonac, dodati isjeckanu mrkvu, celer i peršun. Manju glavicu luka koja je presječena na pola i prepečena na plotni takođe ubacite u lonac i malo bibera u zrnu.
Naliti vodu u šerpu i kuvati prvo na najjačoj vatri, a potom kad prokuva smanjiti da lagano vri. Potrebno je naliti pun lonac vode i više ne dolijevati u toku kuvanja. Nakon što se supa skuvala, nakon oko dva sata, meso i luk izvaditi i dodati rezance. U supu dodati i malo sjeckanog lista celera ili peršuna, začina i soli po ukusu. Supa treba da provri još dvatri minuta i sklanja se sa šporeta. U supu se mogu dodati i knedle umjesto rezanaca.