Recept dana: Ovako su "lovačku salatu" spremale naše bake

01.10.2025

22:18

Komentari:

0
Рецепт дана: Овако су "ловачку салату" спремале наше баке
Foto: Pexels

Kada dođe sezona zimnice, jedna od prvih tegli koja se nađe u ostavi mnogih jeste upravo lovačka salata. Ovaj tradicionalni recept od paprike i paradajza omiljen je zbog toga što je prirodan, jednostavan i potpuno bez konzervansa, a upravo tako su lovačku salatu pravile i naše bake.

Зато заузима посебно мјесто на зимским трпезама – као савршен прилог уз месо, печење, хљеб или сир.

Ловачка салата је посебна зимница због споја боја, мириса и укуса: парадајз даје сочност, паприка сласт, шаргарепа хрскавост, а зачини ту домаћу ноту која нас подсјећа на бакин шпорет.

Овај рецепт за ловачку салату одличан је избор за све који желе природну и здраву зимницу, без адитива и вјештачких конзерванса. Када током зиме отворите теглу пуне боја и мириса, имаћете осјећај као да сте управо унијели дјелић љета у свој дом, преноси Блиц жена.

Ловачка салата – рецепт

Потребни састојци:

За припрему домаће ловачке салате за зиму, потребни су вам сљедећи састојци:

1 кг парадајза

4 главице црног лука

500 г шаргарепе

2 кг паприка

1 главица бијелог лука

30–50 г соли

100 г шећера

100 мл алкохолног сирћета (9%)

100 мл уља

2 ловорова листа

свјеж першун (по жељи)

Ови састојци су лако доступни, а када се укомбинују, добијате праву витаминску бомбу која може трајати мјесецима.

Како се спрема ловачка салата за зимницу

Припрема почиње обрадом поврћа. Парадајз се самеље или исецка и стави да се крчка док не пусти сок. У исто вријеме се шаргарепа наренда, црни лук насјецка, а паприке очисте и исјеку на траке.

У великом лонцу све поврће се сједини и кува на тихој ватри уз додатак уља, соли, шећера и зачина. Пред крај кувања додају се сирће, бијели лук и ловоров лист, који дају карактеристичну арому и помажу да салата траје читаву зиму. Ако желите свјежији и интензивнији укус, можете додати и сјецкани першун.

Када поврће омекша и сок се укува, салата се док је још врућа сипа у стерилисане тегле. Тегле се затворе, ушушкају ћебетом и оставе да се полако охладе. Тако спремљена, ловачка салата без конзерванса остаје савршено свјежа и укусна мјесецима.

Podijeli:

Large banner