Priprema turšije može da se izvede na bezbroj načina, ali treba biti oprezan sa stavljanjem dodataka. Razni aditivi koji se obilno koriste u prehrambenoj industriji mogu da nam nanesu štetu. Stručnjaci savjetuju da, ako već stavljamo konzervans, moramo da povedemo računa o njegovoj količini. Na kilogram hrane ne treba stavljati više od jednog grama konzervansa. Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa.
Nutricionistkinja Zorica Kostre u "RTS Ordinaciji" otkriva da nam je za recept za presolac za tušriju potrebno litar vode i 40 grama krupne morske soli. Sve što treba da uradite jeste da prokuvate i ohladite prije nalivanja. Takođe, postoji namirnica koju mnogi zapostavljaju kada je turšija u pitanju, a reč je kelerabi.
"Najvažnije je da krupna morska so bude nerafinisana jer je to najprirodniji način konzervacije. Ona je najbolji izbor. Možemo da stavimo kelerabu u turšiju. Ona je jako zdrava, ima nizak glikemijski indeks, veoma je kalorijski niska. Ima 27 kalorija na 100 grama, što je jako dobro. Ima visok sadržaj gvožđa", kaže nutricionistkinja i otkriva da je od velikog značaja ako ubacimo prokelj i bijeli luk.
"Prokelj ima izuzetno inflamatorno dejstvo. Možete da stavite i cijeli bijeli luk. Važno je da dobro pritisnete zimnicu, jer na taj način dolazi do bolje fermentacije. Poželjno je da presolac bude poptuno hladan i obavezno ostavljamo dva centimetra prostora od poklopca. Turšija mora da bude prvo na sobnoj temperaturi. Pet dana je dovoljno da stoji, ali da bude pritisnuta mrežicom. Nakon toga je poželjno da se stavi u hladnu prostoriju", objašnjava Zorica Kostre.
"Grožđe u turšiji je specijalan delikates koje svako treba da proba. U ovoj turšiji imamo probiotik i prebiotik. Takođe, ovo je odličan recept za 'moderne domaćice'. Sprema se jednostavno i jako brzo", ističe nutricionistkinja Zorica Kostre. Еvo još nekih trikova za zimnicu koji mogu da vam posluže:
IZVOR: RTS ORDINACIJA - ZVANIČNI KANAL