Izvor:
Večernji.hr
20.08.2025
21:19
Komentari:
0Lubenica je sinonim za ljeto - sočna je, osvježava i savršena je za pravljenje salata i koktela.
Али, готово да не постоји особа која прескаче важан корак кад одлучи да сијече лубеницу тек донијету са пијаце или из продавнице.
Иако лубеница изгледа чисто, неопходно је да га оперете прије него што узмете нож да је исијечете. То спречава пренос бактерија и нечистоћа са коре на плод – а то је управо оно што се лако дешава када нож прође кроз кору.
Српска тенисерка у четвртфиналу!
Дебела кора штити ружичасто месо лубенице од спољашњих утицаја, али и сакупља нечистоће: од земље и транспортних сандука, кроз колица из продавнице, све до пртљажника аутомобила. Кад почнете да сијечете лубеницу, све са површине коре лако завршава на самом плоду.
Због своје величине и тежине, лубеницу је теже опрати него остало воће и поврће, али процес је једноставан. Ставите лубеницу у чисту судоперу, исперите је под млазом хладне воде и окрените да је оперете са свих страна. Ако је потребно, очистите кору четком за меко воће и поврће. Избјегавајте сапун и детерџенте – они нису безбједни за конзумацију.
Нова окупљања против блокада у суботу у 80 градова
Уколико планирате да користите кору за кување слатка или декорацију хране и коктела, препорука је да је детаљније оперете. Помијешајте хладну воду и сирће у бочици са распршивачем, у размјери 3: 1. Добро попрскајте лубеницу и оставите да тако одстоји 5-10 минута. Темељно исперите и осушите прије него што узмете нож да је исијечете, преноси Вечерњи.хр.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu