Izvor:
Večernji.hr
20.08.2025
21:19
Komentari:
0Lubenica je sinonim za ljeto - sočna je, osvježava i savršena je za pravljenje salata i koktela.
Ali, gotovo da ne postoji osoba koja preskače važan korak kad odluči da siječe lubenicu tek donijetu sa pijace ili iz prodavnice.
Iako lubenica izgleda čisto, neophodno je da ga operete prije nego što uzmete nož da je isiječete. To sprečava prenos bakterija i nečistoća sa kore na plod – a to je upravo ono što se lako dešava kada nož prođe kroz koru.
Srpska teniserka u četvrtfinalu!
Debela kora štiti ružičasto meso lubenice od spoljašnjih uticaja, ali i sakuplja nečistoće: od zemlje i transportnih sanduka, kroz kolica iz prodavnice, sve do prtljažnika automobila. Kad počnete da siječete lubenicu, sve sa površine kore lako završava na samom plodu.
Zbog svoje veličine i težine, lubenicu je teže oprati nego ostalo voće i povrće, ali proces je jednostavan. Stavite lubenicu u čistu sudoperu, isperite je pod mlazom hladne vode i okrenite da je operete sa svih strana. Ako je potrebno, očistite koru četkom za meko voće i povrće. Izbjegavajte sapun i deterdžente – oni nisu bezbjedni za konzumaciju.
Nova okupljanja protiv blokada u subotu u 80 gradova
Ukoliko planirate da koristite koru za kuvanje slatka ili dekoraciju hrane i koktela, preporuka je da je detaljnije operete. Pomiješajte hladnu vodu i sirće u bočici sa raspršivačem, u razmjeri 3: 1. Dobro poprskajte lubenicu i ostavite da tako odstoji 5-10 minuta. Temeljno isperite i osušite prije nego što uzmete nož da je isiječete, prenosi Večernji.hr.
Najnovije
Najčitanije
22
44
22
43
22
39
22
28
22
26
Trenutno na programu