Hrskav svana, pahuljast iznutra

Šef otkrio tajnu savršenog domaćeg čipsa

  • Izvor: Večernji.hr
  • 20.09.2023. 02:00

Nema ništa bolje tokom vikenda, ali i večeri tokom radne sedmice, od ukusne porcije čipsa, ali često onaj koji napravimo kod kuće ili izvadimo iz zamrzivača nema okus kao onaj koji rade profesionalci.

Bilo da se radi o porciji lokalnog čipsa ili prilogu u otmjenom restoranu, u njima postoji nešto bolje. Ako ste se pitali kako sami možete ponovno stvoriti ovaj izvrstan okus, onda imate sreće jer je jedan kuvar podijelio svoje najbolje savjete, piše Miror. 

Oliver Marlou, glavni kuvar i vlasnik restorana Ganemid u Londonu, objasnio je kako napraviti čips restoranske kvalitete koji je hrskav izvana, ali lijep i pahuljast u sredini - a ključno ga je kuvati više puta.

Dakle, kako ga napraviti? Pa, da biste isprobali njegovu metodu, trebaće vam obična friteza ili friteza na zrak, ako je imate. 

Znate li kako pivo utiče na zdravlje crijeva?

Znate li kako pivo utiče na zdravlje crijeva?

"Za početak ćemo izrezati krompire, a vi ih možete izrezati na bilo koju veličinu, to zavisi od vas. Zatim ih kuvajte u slanoj vodi dok se ne počnu raspadati na uglovima i ne budu potpuno kuvani", rekao je kuvar.

Zatim, kako kaže kuvar, izvadite krimpir iz tave i promiješajte ga u cjedilu da se počne polako razgrađivati, a zatim ga pržite na 90 stepeni oko pet minuta. U ovoj fazi metode, kuvar tvrdi da možete nastaviti ili ako ne želite odmah pojesti čips, možete ga staviti u zatvorenu posudu u frižider i ostaviti nekoliko dana jer će biti "apsolutno u redu" dok ne budete spremni za završnu fazu kuvanja.

"Posljednji korak je da ih ponovno skuvate u fritezi na 180 stepeni dok ne budu spremni za upotrebu i na taj ćete način dobiti najhrskaviji čips izvana, s najpahuljastijom sredinom", savjetovao je.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: