Zimnica

Vrijeme je za pripremu turšije - donosimo vam recept

  • Izvor: Nezavisne
  • 06.10.2021. 05:26

Kako staviti turšiju? Tu i nema neki poseban recept, veoma bitno je da je povrće koje odaberete, a to je ono koje i najviše volite, zdravo, čvrsto i bez raznih flekica ili udarenih dijelova po sebi.

Obično je to paprika babura, paradajz, krastavci, karfiol, mrkva, crni luk, ljuta paričica, zavisno ko šta voli...

Količina povrća takođe zavisi od vaših želja.

Povrće koje se stavlja mora jako dobro da se opere prije stavljanja u bure. Bilo bi poželjno da se ofuri ključalom vodom u koju ste ubacili kašikicu sode bikarbone.

Svo povrće koje ima peteljku čistite tako da odstranite peteljku i dio do povrća (npr. paprike), tako isto se radi i sa krastavcima, odsjecaju se vrhovi, paradajzu se oguli  taj srednji dio gde je bila peteljka, karfiol se isječe na manje buketiće, mrkva se očisti i odsjeku se krajevi, luk se dobro očisti, kupus se pregleda, skinu se prvi listovi, presječe se i pregleda unutra.

Obično se slaže red paprike, pa red krastavaca, pa red paradajza, red karfiola i povalja se dok se povrće ne potroši.

Zatim se pravi zaliv.

Zaliv za 5 kg povrća:

    3l vode

    1l alkoholnog sirćeta

    150 g soli

    200 g šećera

    10 g konzervansa

    5 g vinobrana

    oprana zrna bibera ( 1 kesica )

Priprema:

Prokuvajte 1l vode i kada se prohladi istresite so i šećer, konzervans, vinobran i biber. Promešajte da se sve otopi pa nalijte ostatak vode i sirće. Sačekajte da se ohladi pa prelijte preko pripremljenog povrća.

Kada prelijete turšiju stavite plastični obruč preko i onda preko stavite nešto teže, može to biti kamen za kupus ili ako nemate može da posluži dobro oprana napunjena flaša od 2l. Ne treba da bude preteško, samo da drži povrće ispod obruča da ne ispliva na površinu, da sve bude u zalivu.

Sud se dobro zatvori poklopcem i ostavi se 21 dan da stoji bez otvaranja i poslije tog vremena može da se otvori, pregleda i posluži.

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    Autroska emisija kulturnog radnika i pisca Еne Mitrovske koja otkriva kulturnu, umjetničku i istorijsku baštinu, upoznaće vas sa zanimljivim artefaktima, zbirkama, legatima i ostalim istorijskim predmetima u muzejima širom Srpske.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.