Tunjevina se naročito konzumira tokom posta, a pored proteina sadrži i supstance koje mogu negativno da utiču na zdravlje. Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve s pirinčem ili salatom, imamo loše vijesti.
Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase i to nedeljno! Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše.
Jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Bingamtonu u Njujorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Food and Function”, upozorava na količinu cinka u konzervisanoj tunjevini.
– Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospiju. Ovo stanje zove se “sindrom propusnog crijeva” i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbuje kroz propusna crijeva – objašnjava vodeći naučnik studije Grečen Maler, piše Stil.
Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i visoku temperaturu, a velike količine u organizmu mogu da prouzrokuju pad gvožđa i glukoze.
Na kraju ipak možemo da zaključimo da konzervirana tunjevina nije štetna ako je jedemo u malim količinama.