Potreba za hranom prepunom ugljenih hidrata i masti poput pekarskih proizvoda, pica i slatkiša možda je znak da vam nedostaje proteina.
To tvrde naučnici sa Univerziteta u Sidneju, čije je istraživanje pokazalo da su ljudi čija ishrana sadrži dovoljno proteina, manje skloni prejedanju visoko prerađenom hranom nego oni kojima nedostaje proteina.
Autori istraživanja opisuju proteine kao osnovni gradivni materijal organizma koji mu je, između ostalog, potreban za stvaranje energije. U slučaju manjka proteina može se pojaviti žudnja za brzom hranom, kako bismo zadovoljili energetske potrebe, ali sa takvim nepoželjnim izvorima energije samo produbljujemo problem. Tijelo se najbolje snabdijeva proteinima kroz uravnoteženu ishranu s raznovrsnim i cjelovitim prirodnim namirnicama.
Među najvećim izvorima proteina su meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, ali i brojne biljne namirnice: mahunarke (posebno pasulj, sočivo i leblebije), ovas, kinoa, brokoli, orašasti plodovi...